Ο χαλκός άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το 2022 μετά από ένα ισχυρό ράλι που τροφοδοτήθηκε από τις προβλέψεις για αυξανόμενο παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς.

Η άνοδος του εμπορεύματος από τις αρχές Ιανουαρίου προσεγγίζει το 20%, με τις τιμές να αψηφούν τις τυπικές ενδείξεις για χαμηλή ζήτηση, ιδίως στην Κίνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι η «σφιχτή» προσφορά των ορυχείων θα δημιουργήσει έλλειμμα του μετάλλου ήδη από φέτος.

«Οι επενδυτές τιμολογούν πέρα από τη βραχυπρόθεσμη κυκλική αβεβαιότητα και την αδυναμία των δεικτών φυσικής ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup Inc. σε σημείωμα που έστειλαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τη Δευτέρα. Η τράπεζα βλέπει τον χαλκό να σκαρφαλώνει στα 10.500 δολάρια τον τόνο βραχυπρόθεσμα εν μέσω μιας «διαφαινόμενης σύσφιξης» της προσφοράς.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το μέταλλο διαπραγματευόταν στα 10.205 δολάρια τον τόνο μέχρι τις 12:38 μ.μ. ώρα Σαγκάης την Τρίτη, μετά από άνοδο έως και 0,5% σε υψηλό διετίας στα 10.239 δολάρια. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8% τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές εμπορευμάτων έλαβαν ώθηση από το σχέδιο της Κίνας να κυκλοφορήσει ειδικά ομόλογα μακράς διάρκειας που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για υποδομές.

Διαβάστε ακόμη: