Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας ενέργειας παγκοσμίως επιστρέφουν στα μέταλλα, χρόνια αφότου «κάηκαν» στις διαβόητα δύσκολες αγορές, αναφέρει το Bloomberg.
Η Vitol Group, η Gunvor Group και η Mercuria Energy Group είναι μεταξύ των εμπόρων που δημιουργούν τις ομάδες τους για τα μέταλλα, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που προέκυψαν από τα κέρδη ρεκόρ.
Η στροφή αυτή έρχεται καθώς οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο ανοδικές για τον χαλκό, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, όπου οι από καιρό αναμενόμενες ελλείψεις στην παραγωγή αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Πολλοί οίκοι εμπορευμάτων βλέπουν επίσης ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της χρήσης των μετάλλων και των αγορών ενέργειας – ένας άλλος τομέας ανάπτυξης για τους εμπόρους.
Οι ενεργειακοί γίγαντες εισέρχονται σε έναν τομέα που έχει αποδειχθεί δύσκολος στο εμπόριο στο παρελθόν και που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από δύο παίκτες: Glencore Plc και Trafigura Group. Η άφιξή τους θα μπορούσε να προκαλέσει τους μικρότερης κλίμακας εμπόρους μετάλλων, οι οποίοι αγωνίστηκαν να βγάλουν κέρδη τα τελευταία χρόνια, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού περιόρισαν τη ζήτηση από τους κατασκευαστές.
«Για τους εμπόρους πετρελαίου, υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία ενεργειακής μετάβασης, αλλά έχουν επίσης τα μετρητά για να πάρουν σημαντικές θέσεις», δήλωσε ο Kristofer Tremaine, διευθύνων σύμβουλος της Kimura Capital, δανειστή του τομέα των εμπορευμάτων. «Πολλοί έμποροι μετάλλων θα πρέπει να ανησυχούν – πρόκειται να χάσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς».
Μεγάλα σχέδια – Η ενεργειακή μετάβαση περνάει από μέταλλα
Τα πρώτα σημάδια είναι ότι οι νέοι παίκτες στοιχηματίζουν με τους μεγαλύτερους όγκους που ταιριάζουν καλά στα μεγάλης κλίμακας δίκτυα μεταφορών των εταιρειών που μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Εκτός από τον έμπορο παραγώγων Woody Zhang, η Gunvor προσέλκυσε πρόσφατα τον Paolo Cabrejos, πρώην της Traxys, και τον Michael Gerard, πρώην της IXM, για να δημιουργήσει μια επιχείρηση εμπορίας συμπυκνωμάτων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια ομάδα εμπόρων που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο αλουμίνιο και την οποία προσέλαβε στα τέλη του περασμένου έτους.
«Ως εταιρεία, αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τη βαθιά μας εμπλοκή στις αγορές ενέργειας», δήλωσε ο Ivan Petev, παγκόσμιος επικεφαλής των βασικών μετάλλων στην Gunvor. «Η ενεργειακή μετάβαση περνάει μέσα από τα μέταλλα – δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς τα μέταλλα».
Η Vitol εστιάζει επίσης αρχικά στο αλουμίνιο, με τους Μπέντζαμιν Σίφορντ και Γουίλιαμ Γκάινερ να είναι έτοιμοι να ενταχθούν από τη Mercuria. Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο έχει επίσης προσλάβει έναν βετεράνο του σιδηρομεταλλεύματος για να εμπορεύεται αυτή τη χάρτινη αγορά.
«Οι μεγαλύτερες, εμπορευματοποιημένες αγορές μετάλλων είναι πιθανώς πιο κατάλληλες για εμάς, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτού που κάνουμε είναι κινήσεις εμπορευμάτων μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol Russell Hardy σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενός συνεδρίου νωρίτερα αυτό το μήνα. «Έτσι, το λίθιο, το κοβάλτιο ή άλλα μέταλλα μπαταριών δεν έχει πραγματικά περάσει από τη διαδικασία σκέψης μας».
Η Mercuria έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες για την πρόσληψη του Κώστα Μπίντα – πρώην συν-επικεφαλής των μετάλλων της Trafigura και διαβόητου ταύρου του χαλκού – για την κατασκευή μεγάλης κλίμακας επιχείρησης εμπορίας βασικών μετάλλων.
Η ικανότητα των εμπόρων ενέργειας να αναπτύσσουν τεράστια κεφάλαια θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές μετάλλων. Η Vitol, η Trafigura, η Mercuria και η Gunvor πραγματοποίησαν συνδυασμένα κέρδη άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια και επενδύουν ήδη σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία.
Στα μέταλλα, είναι επίσης σύνηθες για τους εμπόρους να συνάπτουν συμφωνίες προπληρωμής με εταιρείες εξόρυξης και τήξης για μελλοντική παραγωγή.
Η Mercuria, η οποία έχει ήδη μια επιχείρηση σποράς ορυχείων, διεξήγαγε πρόσφατα συνομιλίες με την Vedanta Resources για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης των μεταλλείων χαλκού Konkola στη Ζάμπια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Vedanta δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ η Mercuria αρνήθηκε να σχολιάσει.
Λάθη του παρελθόντος
Παρόλα αυτά, η Mercuria, η Vitol και η Gunvor επιστρέφουν στα μέταλλα μετά από προηγούμενα ατυχήματα που συνέβαλαν στο να κλείσουν τα βιβλία συναλλαγών τους.
Η Vitol είχε υπάρξει ενεργός παίκτης, ιδίως στην αγορά μετάλλων με διόδια στην πρώην Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1990, και κατείχε επενδύσεις σε εργοστάσιο ψευδαργύρου και σε κατασκευαστή προϊόντων αλουμινίου στη Ρωσία.
Αλλά η μονάδα της Euromin ανέφερε «σημαντικές ζημίες» το 1995, όπως δείχνουν τα αρχεία της εταιρείας, λόγω της «πολιτικής αστάθειας» και της παραλαβής «σημαντικής ποσότητας φύλλων αλουμινίου υποβαθμισμένων και κακού χειρισμού των αποθεμάτων». Παρόλα αυτά, μετά από αναδιάρθρωση η εταιρεία συνέχισε το εμπόριο αλουμίνας μέχρι το 2019.
Η Mercuria είχε μια σειρά από υψηλού προφίλ δυσκολίες στο χαρτοφυλάκιό της για τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της το 2014 σε μια διαβόητη απάτη που αφορούσε την πολλαπλή ενεχυρίαση αποδείξεων αποθήκης στο λιμάνι Qingdao της Κίνας. Αργότερα μήνυσε έναν Τούρκο προμηθευτή επειδή παρέδωσε βαμμένες πέτρες αντί για χαλκό αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένα ανοδικό στοίχημα στα συμπυκνώματα ψευδαργύρου αντιμετωπίστηκε από μια πλημμύρα υλικού από νέα ορυχεία.
Η Gunvor έκλεισε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο βασικών μετάλλων – με επίκεντρο κυρίως τον χαλκό – το 2016 μετά από μια ζημία που συνδέθηκε με την αφερεγγυότητα της Ushdev International Ltd. του Prateek Gupta. Ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε τότε στην κατοχή του Bloomberg ανέφερε «παράγοντες κινδύνου, όπως η τιμολόγηση και η συμπεριφορά των αντισυμβαλλομένων» πίσω από την απόφαση να κλείσει το γραφείο συναλλαγών μετάλλων.
Φέτος, οι αγορές μετάλλων παρείχαν ευκαιρίες διαπραγμάτευσης για πολλούς στον τομέα: τα περιφερειακά ασφάλιστρα για το αλουμίνιο αυξάνονται στην Ευρώπη, ενώ οι χρεώσεις επεξεργασίας συμπυκνώματος χαλκού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι νέες κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα έχουν επίσης αυξήσει τη μεταβλητότητα, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να παίξουν με τους νέους κανόνες αποθήκευσης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου.
«Βλέπουμε μια συναρπαστική δεκαετία να προχωρά σε αυτές τις αγορές», δήλωσε ο Hardy της Vitol στο συνέδριο.