Η ζήτηση χαλκού, που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους έως το 2030 και να επιδεινώσει τα ελλείμματα προσφοράς προς το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο έμπορος εμπορευμάτων Trafigura, σύμφωνα με το Reuters.
Η ενεργειακή μετάβαση, η οποία περιλαμβάνει τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται να τροφοδοτήσει ένα κύμα αύξησης της κατανάλωσης χαλκού τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος κινείται προς την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η παγκόσμια ζήτηση χαλκού αναμένεται να είναι περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι φέτος, ενώ μια έρευνα του Reuters, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο έδειξε ότι οι προσδοκίες είναι για το έλλειμμα της αγοράς χαλκού να αυξηθεί σε πάνω από 100.000 τόνους το 2025 από ελλείψεις 35.000 τόνων φέτος.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χαλκού στον κόσμο. Κυριαρχεί επίσης στις παγκόσμιες προμήθειες πολλών άλλων βιομηχανικών μετάλλων που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση. To γεγονός αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους δυτικούς ηγέτες που έχουν στόχο την επίτευξη του καθαρού μηδενός, αλλά θέλουν να διατηρήσουν μια αυτονομία από την αγορά της Κίνας, και να ενισχύσουν δυτικές πράσινες τεχνολογίες. Η ανησυχία επίσης ενισχύεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, που περιορίζουν τη δυνατότητα της Δύσης για προσφορά υλικών αγαθών για την πράσινη μετάβαση.