Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τρόπους για να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά για την αμυντική βιομηχανία σε περιόδους κρίσης και να βελτιωθεί η προβλεψιμότητα των συμβάσεων, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχεδιάζει να αναφέρει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις ανησυχίες που εξέφρασε η αμυντική βιομηχανία. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δίνει προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία κατά τον ανταγωνισμό με τα πολιτικά αγαθά, εάν υπάρχει έλλειψη υλικών, και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβάσεων για τις αμυντικές εταιρείες.

Η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης από τα κράτη μέλη. Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, καθώς και το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, προσθέτουν επείγοντα χαρακτήρα στις προσπάθειες του μπλοκ να ενισχύσει την αυτονομία του στον τομέα της άμυνας.

Ο Μισέλ συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων αμυντικών εταιρειών τη Δευτέρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 10 επικεφαλής εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Rheinmetall AG, Airbus SE, Milrem Robotics, Nammo AS, Nexter, Naviris και ο πρόεδρος της Saab AB. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.