Ενδείξεις για την ύπαρξη ποσοτήτων γερμανίου, ενός μετάλλου που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, έχουν προκύψει από τις ερευνητικές γεωτρήσεις της αυστραλιανής εταιρείας Rockfire Resources στο δημόσιο μεταλλευτικό χώρο των Μολάων, στη Λακωνία.
H αυστραλιανή εταιρεία είχε καταθέσει τη μοναδική δεσμευτική οικονομική προσφορά στο διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΝ, που είχε διενεργηθεί το 2021, για την εκμίσθωση του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου των Μολάων. Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, εκτιμάται ότι στο υπέδαφος υπάρχουν 210.000 τόνοι ψευδάργυρου, 39.000 τόνοι μολύβδου και 3,5 εκατ. ουγγιές ασήμι. Σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε ότι στο ερευνητικό της πρόγραμμα έχει συναντήσει την υψηλότερη περιεκτικότητα γερμανίου μέχρι σήμερα.
Η εταιρεία έχει προγραμματίσει περισσότερες από 20 γεωτρήσεις για τη φετινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η υπόγεια χαρτογράφηση για να σχεδιαστεί το υπόγειο μεταλλείο. Θα ακολουθήσουν οι μελέτες σκοπιμότητας και εφόσον δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διαδικασία της αδειοδότησης, στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή εντός του 2026. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο είχαν πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ, νυν ΕΑΓΜΕ) τη δεκαετία του 1980 κοιτασματολογικές μελέτες για την ύπαρξη ψευδαργύρου. Στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει η ίδια σε παραγωγή, καθώς τονίζει ότι δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης.
Το γερμάνιο είναι ένα ασημί, λευκό μέταλλο, σχηματίζεται ως υποπροϊόν του ψευδαργύρου και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, σε ηλιακά πάνελ, οπτικές ίνες, καθώς και στη χημική και την αμυντική βιομηχανία. Τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με μια ευρωπαϊκή Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, καθώς, στο πλαίσιο των αναγκών που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης τα επόμενα έτη.
Με βάση τις 34 πρώτες ύλες που χαρακτηρίστηκαν κρίσιμες, καταρτίστηκε ένας κατάλογος 17 στρατηγικών πρώτων υλών στις οποίες περιλαμβάνεται και το γερμάνιο. Οι συγκεκριμένες πρώτες ύλες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές, γιατί οι ανάγκες εφοδιασμού αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα και ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί η ασφάλεια εφοδιασμού. Σημειώνεται ότι το 60% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής γερμανίου προέρχεται από την Κίνα, ενώ η ΕΕ καλύπτει με εισαγωγές από την Κίνα το 45% των αναγκών σε γερμάνιο.
Στο πλαίσιο της πολιτικής για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, ο στόχος είναι να αυξηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών και να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από έναν μόνο προμηθευτή, δηλαδή ουσιαστικά την Κίνα.