Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε τις δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, για την εθελοντική αγορά πιστώσεων άνθρακα (carbon credits).

Όπως είπε ο κ. Βαρελίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 12ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανό Εμπορικό Επιμελητήριο, «βάσει του σχεδιασμού, το σύστημα της αγοράς πιστώσεων άνθρακα θα είναι “στημένο” το καλοκαίρι φέτος», ενώ πρόσθεσε ότι «η λειτουργία του το αργότερο στις αρχές του 2025 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος».

Όπως έχει γράψει το powergame.gr, oι πιστώσεις άνθρακα είναι προϊόντα που διαπραγματεύονται στις αγορές και στην περίπτωση των δασών εκφράζουν την αξία ανά μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που δεσμεύεται από αυτά. Η πώληση αυτών των προϊόντων αποφέρει έσοδα στους ιδιοκτήτες των δασών (Δημόσιο και ιδιώτες), ενώ ταυτόχρονα βοηθά τους φορείς που τα αποκτούν, όπως είναι οι εταιρείες εντάσεως άνθρακα. να επιτύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς στη χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Συνολικά, στα ελληνικά δάση εκτιμάται ότι είναι αποθηκευμένοι περίπου 100 – 160 εκατ. τόνοι άνθρακα.

Ο κ. Βαρελίδης έκανε επίσης λόγο για ένα «πρωτοποριακό σύστημα» και επισήμανε ότι «ίσως είναι από τις λίγες φορές που η χώρα μας δεν «πάτησε» στα βήματα κανενός άλλου για την οργάνωσή του».

Σε αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση μπορεί να βρει συμμάχους και μέσα από την αγορά. Σε διεθνή κλίμακα, δραστηριοποιούνται ήδη αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν την αναγκαία εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη της αγοράς πιστώσεων άνθρακα.

Οι προτάσεις ορισμένων εξ αυτών είναι γνωστές εδώ και καιρό, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία ώστε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις και σε συνεργασία με την αγορά να μην αφήσει να χαθεί μια κρίσιμη ευκαιρία για την προστασία και αναγέννηση του δασικού πλούτου της χώρας.