Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το «μπλοκ 2» δυτικά της Κέρκυρας στο οποίο δραστηριοποιείται κοινοπραξία της Energean (75%) με την Helleniq Energy (25%). Η ώρα των επενδυτικών αποφάσεων για την πραγματοποίηση ή µη ερευνητικών γεωτρήσεων πλησιάζει, αλλά όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr, επικρατεί σκεπτικισμός για δύο λόγους: πρώτον λόγω προσφυγών, τοπικών αντιδράσεων (από κατοίκους, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά) και δεύτερον επειδή υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το πόσο έτοιμες είναι οι υποδομές στα λιμάνια της Ελλάδας «να σηκώσουν» το βάρος αυτών των δραστηριοτήτων όπως οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες.
Η ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που θα πραγματοποιούσε η Energean σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από το βουνό «Κούρεντα» του Δήμου Ζίτσας και επελέγη (με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών και ηλεκτρομαγνητικών ερευνών που προηγήθηκαν) ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος φαίνεται πως έχει βαλτώσει. Οι προσφυγές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για δράση στην εταιρεία και το έργο πάει όλο και πιο πίσω.
Το κόστος της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ και οι πιθανότητες επιτυχίας προσδιορίζονται στο 15%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό για τα δεδομένα του κλάδου. Το γήπεδο όπου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 53 στρεμμάτων και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κούρεντα, Αγ. Χριστόφορος (Γιουργάνιστα) και Δελβινακόπουλο που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών. Πάντως, όπως επισημαίνεται στην εγκριτική απόφαση «άπαντες οι γνωμοδοτούντες φορείς που διατύπωσαν απόψεις, δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου της και συναινούν για την πραγματοποίηση του έργου με τους αντίστοιχους όρους – προϋποθέσεις αρμοδιότητας τους οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν ως όροι στην ΑΕΠΟ, ενώ διαφαίνεται, επί της αρχής, να υπάρχει κοινωνική αποδοχή του έργου, βάσει της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Αναφορικά με το «μπλοκ 2» σημειώνεται πως τα δεδομένα που αντλήθηκαν είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας καθώς αποδίδουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του υπεδάφους στην περιοχή. Οι επενδυτικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, αφού έχουν εκτελεστεί οι εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων (2D) γεωφυσικών δεδομένων και 3D (τρισδιάστατων) γεωφυσικών δεδομένων. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι οι υποδομές. Τα λιμάνια της Ελλάδας δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές ώστε να υποδεχτούν τον εξοπλισμό που απαιτεί μια γεώτρηση. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτές οι επενδύσεις απαιτούν τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού με άλλες εταιρείες που προμηθεύουν τμήμα του εξοπλισμού, κ.ο.κ.
Έτσι παρά το γεγονός πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι αποφάσεις των επενδυτών για τις πρώτες, μετά από 20 χρόνια, διερευνητικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων τα συναισθήματα της αγοράς είναι αμφίρροπα.
Εκτός από το Ιόνιο, αποφάσεις για πιθανή έναρξη ερευνητικής γεώτρησης αναμένονται και από την αμερικανική ExxonMobil (και την Helleniq Energy) που έχουν αναλάβει την παραχώρηση δύο θαλάσσιων περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.