Αναφερόμενος στην κατάθεση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε συνέντευξή του στο protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζει πως το θέμα δεν θα πρέπει να συνδέεται με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης GSI. Τονίζει, δε, ότι το καλώδιο θα προχωρήσει σύμφωνα με το δικό του χρονοδιάγραμμα. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι «δεν αναζητώ αντιπαράθεση με την Τουρκία», ενώ σημειώνει πως η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί, χωρίς να δίνει σαφή χρονική ένδειξη.

Απαντώντας στην κριτική περί ενδοτικότητας σε εθνικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός αναρωτιέται γιατί, αν όντως υπήρχε τέτοια στάση, η κυβέρνηση θα ενέκρινε ερευνητικές δραστηριότητες της Chevron σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ, σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας–ΗΠΑ. Διευκρινίζει, τέλος, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον κ. Τραμπ.

Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο (GSI) και Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό:

«Θα έλεγα ότι δεν πρέπει τα δύο να συνδέονται, καθώς αφορούν δύο τελείως διακριτές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είχαμε μία υποχρέωση να καταθέσουμε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για λόγους και περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους, επιτρέψτε μου να το πω, γεωπολιτικούς. Έκλεισε λοιπόν μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποτυπώνει με τον πιο επίσημο τρόπο και έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον θαλάσσιο χώρο της και τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό από μόνο του έχει, νομίζω, μια σημαντική αξία, καθώς είναι μια κίνηση που στο παρελθόν, για διάφορους λόγους τους οποίους δεν χρειάζεται να αναλύσω, δεν είχε γίνει. Το ζήτημα του καλωδίου, μιας και μου το θέτετε, είναι ένα έργο το οποίο είναι ευρωπαϊκό έργο, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει στον χρόνο του. Δεν θέλω να υποτιμήσω και σε καμία περίπτωση και τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει που αφορούν και αυτές τον θαλάσσιο χώρο».

Ως προς τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υπαναχώρηση έναντι της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: 

«Τότε γιατί προχωρήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία, θέλω να θυμίσω, απορρέουν από τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Αίγυπτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι ακριβώς είναι;».

Διαβάστε ακόμη