Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτη απαντώντας στο Κοινοβούλιο σε ερώτηση βουλευτή της Νίκης, στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως, να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας», σημειώνοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζουμε ότι η θάλασσα μας είναι ο πλούτος και η δύναμή μας».
Ήδη τότε τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ήταν στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός σύνθετου έργου, την κατάρτιση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων ώστε η χώρα μας να αποκτήσει για πρώτη φορά πλήρη θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Δύο μήνες αργότερα, υπό συνθήκες μυστικότητας, η άσκηση αυτή είχε τελειώσει και παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ από τους κ. Γεραπετρίτη και Παπασταύρου, που συμμετείχε εκτάκτως στο όργανο αυτό. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν μιλώντας στη Χουριέτ ανέφερε ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στο Αιγαίο «συνιστά υποχρέωση που απορρέει από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξάλλου οφείλει και η Τουρκία να λαμβάνει υπ’ όψιν στην ευρωπαϊκή της διαδρομή».
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η παρουσίαση και κατάθεση των σχετικών χαρτών δεν αποτελεί μια έμμεση προβολή ισχύος της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια έμπρακτη και θεσμική απάντηση στο θεώρημα της «γαλάζιας πατρίδας». Αν παρατηρήσει κανείς τον χάρτη που παρουσιάστηκε, επίσης, διαπιστώνει ότι όλα τα ελληνικά νησιά, στο Ιόνιο, το Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν πλήρη επήρεια. Σε γραπτή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται μάλιστα μεταξύ άλλων ότι «ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον “Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό” (ΘΧΣ) που κήρυξε η Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο».
Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν γοργά: Σήμερα θα ετοιμαστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ώστε να βγουν σε ΦΕΚ. Θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων, όπως συνέβη και με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (12 από τα συνολικά 13 έχουν ήδη δημοσιευθεί, ενώ δρομολογείται και το 13ο). Σύντομα θα αποσταλεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός εξάλλου γίνεται κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2014/89/ΕΕ, η οποία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους.
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, «αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σ’ αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας».
Η ανάγκη για κοινό ευρωπαϊκό προγραμματισμό και διαχείριση προέκυψε λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για θαλάσσιο χώρο για διάφορους σκοπούς, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αναζήτηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριότητες θαλασσίων μεταφορών και αλιείας, διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, εξόρυξη πρώτων υλών, τουρισμός, εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά.
«Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», τονίζουν από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα σημειώνουν πως «το ότι λύνουμε εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά, αποτυπώνει και τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ φτάνει στη μέση γραμμή μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι πρόκειται για μια σημαντική πράξη, που έρχεται σε συνέχεια άλλων, όπως η αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Exxon και της Chevron, δυτικά και νότια της Κρήτης αντίστοιχα. Σχετικά με τα όσα υποστήριξαν στελέχη της αντιπολίτευσης ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ανακοινώθηκε ως αντίδραση σε χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα, διευκρινίζουν ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελείται από σειρά ρυθμιστικών κειμένων μεγάλης έκτασης με τεχνικές λεπτομέρειες και αυτονόητα είναι προϊόν πολύμηνης προσπάθειας.
Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr
Διαβάστε ακόμη