Με απόφαση που έλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατόπιν στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπονείται σχέδιο για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών από την κακοκαιρία Daniel, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους αρχικού προϋπολογισμού 83,86 εκατ. ευρώ, μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, με αξιοποίηση πόρων από τα Προγράμματα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» και «Ανταγωνιστικότητα», που διαχειρίζεται η αρμόδια Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΘΟΟ, περιλαμβάνει δράσεις σε τέσσερις άξονες: υποδομές, απασχόληση, επιχειρηματικότητα, συντονισμός υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, προβλέπονται δράσεις για: Αποκατάσταση των βλαβών δικτύων αποχέτευσης- ύδρευσης στους πληγέντες Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ύψους 39,46 εκατ. ευρώ. Ταμείο Μικροπιστώσεων για 500 επιχειρήσεις- Ειδικό πρόγραμμα για τη δημιουργία 500 νέων επιχειρήσεων από πτυχιούχους στις πληγείσες περιοχές, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Κοινωφελή εργασία 2.182 ανέργων στους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας διάρκειας οκτώ μηνών, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ. Και μηχανισμός υποστήριξης της Περιφερειακής Συντονιστικής Αρχής, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο δύναται να επικαιροποιείται με την προσθήκη νέων δράσεων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις υφιστάμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες των Προγραμμάτων. Τονίζεται δε, ότι οι δράσεις του βρίσκονται σε συμπληρωματικότητα με αυτές που η υλοποίησή τους έχει ήδη προγραμματιστεί μέσω άλλων Προγραμμάτων/χρηματοδοτικών μέσων. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +.

Βασική προτεραιότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας, είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Παπαθανάσης

Πρόσφατα, ο κ. Παπαθανάσης είχε δηλώσει: «Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη γυναικεία, τη μικρομεσαία και την επιχειρηματικότητα με εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με θεσμικούς συνομιλητές της πολιτείας, όπως τα επιμελητήρια, μεταξύ των οποίων το ΕΒΕΑ, συνιστούν σημαντικούς παράγοντες στην προσπάθεια να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιούργησε η κρίση, να επιταχυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η δυναμική προοπτική της χώρας». Ο κ. Παπαθανάσης είχε καταλήξει λέγοντας πως «και το 2025, στοχεύουμε στην πλήρη αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού και επενδυτικού εργαλείου που έχουμε στη διάθεσή μας από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη