Την Ακρινή της Κοζάνης, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει σε πρότυπο “πράσινο” οικισμό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με κατοίκους και θυμήθηκε ότι είχε επισκεφθεί τον οικισμό και το 2008, τότε ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Στη διάρκεια της επίσκεψης συνομίλησε με κατοίκους που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης. Στο Κέντρο αυτό παρέχονται μαθήματα για την απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχεται στον τοπικό πληθυσμό, ώστε να επανενταχθεί εύκολα στην αγορά εργασίας μετά τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της περιοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με πολίτες για τα έργα που δρομολογούνται στην περιοχή
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με πολίτες για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ώστε η Ακρινή να μετατραπεί σε “πράσινο” οικισμό, όπως είχε παλαιότερα δεσμευτεί. Προς την κατεύθυνση αυτή προβλέπονται η ανάπτυξη μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 35 MW, η οποία θα εξυπηρετεί την τοπική ενεργειακή κοινότητα. Η κατασκευή νέας επαρχιακής οδού μήκους 10,6 χιλιομέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο χωριό. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες, ο σχεδιασμός δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης και μελετημένες δενδροφυτεύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της δίκαιης μετάβασης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τους κατοίκους της περιοχής, ενώ προσέθεσε πως το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ προσθέτει πόρους που θα προσδώσουν μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι της Ακρινής χάρισαν στον πρωθυπουργό ποντιακή λύρα και παραδοσιακά προϊόντα.
Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα, στην εκδήλωση για τα σχέδια στη Δυτική Μακεδονία, είχε δηλώσει τα εξής:
«Θυμάμαι όταν πρωτομίλησα για την πολιτική της χώρας για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη -έγινε για πρώτη φορά το 2019-, μια πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία όμως έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία πρωτίστως, αλλά και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική. Κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά πρωτίστως για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, που θα κληθούν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εδώ, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι, δεν θα πω αισιόδοξοι, αλλά πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Το πρόγραμμα έχει τρέξει πολύ γρήγορα. Παρουσίασε ο Νίκος τις ωφελημένες επιχειρήσεις από τους διάφορους πυλώνες του προγράμματος. Μόνο αυτές οι δράσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας».