Το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» σε όλη τη χώρα, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Πρόκειται για 107 προτάσεις, ύψους 41.224.054,39 ευρώ, οι οποίες κατατέθηκαν από Δήμους, Περιφέρειες και Ιερές Μονές.
Σημειώνεται πως στην αρχική Υπουργική Απόφαση (Οκτώβριος 2024) είχαν εγκριθεί 64 προτάσεις, ενώ με αυτή τη νέα Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται ακόμη 43, μετά την εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Επιτροπής Ενστάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Στις προτάσεις που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών στα Αστερούσια της Κρήτης, στην Κάλυμνο, στη Φολέγανδρο, σε Δήμους της Περιφερείας Πελοποννήσου, σε Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και σε Νησιωτικούς Δήμους και πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία και η ανάδειξη ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, το οποίο εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, συμβάλλοντας στη διατήρηση και στην προστασία της υπαίθρου, της φυσικής αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η Δράση έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και, ειδικότερα, στον Άξονα 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του Άξονα «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης», με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF – Recovery and Resilience Facility) είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιασμένο για να στηρίξει τα κράτη-μέλη στην ανάκαμψη από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο NextGenerationEU, το οποίο προβλέπει συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Το Ταμείο παρέχει χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, με στόχο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της απασχόλησης και η βελτίωση των υποδομών. Κάθε χώρα της ΕΕ έχει καταθέσει το δικό της Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, περιγράφοντας πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους. Η Ελλάδα, μέσω του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, έχει εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές, εκπαίδευση και καινοτομία, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη