Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης σε σχέση με τις ετοιμασίες για το λεγόμενο Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο έδωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που της έθεσε στη Βουλή η Πέτη Πέρκα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς. Η Αλεξάνδρα Σδούκου ξεκίνησε λέγοντας πως «όπως αξιοποιήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να υπάρχει ένα απτό, μετρήσιμο αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών και δώσαμε 3 δισ. για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το ίδιο ακριβώς θα πράξουμε και για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, που θα ξεκινήσει από το 2026, όμως ήδη αυτή τη στιγμή το συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα κράτη-μέλη».
Στη συνέχεια, η υφυπουργός τόνισε πως «ο προσδιορισμός των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει ολοκληρωθεί. Ο αρχικός προσδιορισμός των ευάλωτων έχει γίνει· έχουν αναπτυχθεί δείκτες ευαλωτότητας για τα νοικοκυριά, τις μεταφορές και τις μικροεπιχειρήσεις. Όλα αυτά βασίζονται σε επίσημα στοιχεία και εξειδικευμένες έρευνες. Δείκτες ευαλωτότητας σημαίνουν δείκτες που προσδιορίζουν ποιος είναι ευάλωτος. Έχει ξεκινήσει επικοινωνία με ενδιαφερόμενους φορείς: ΜΚΟ, ΕΚΠΟΙΖΩ, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα. Τρέχει ένας ανοιχτός διάλογος από τον Δεκέμβριο, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, ώστε να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις και να γίνει επιλογή στοχευμένων μέτρων».
Βεβαίως, με βάση τον κανονισμό, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση να εκπονήσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διαμορφωθεί και να κατατεθεί το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο. Τον Ιούνιο πρέπει να το υποβάλουμε στην Επιτροπή για έγκριση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης και διαβούλευσης με τα κλιμάκια της Κομισιόν, με τα οποία συναντηθήκαμε και τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, προχωράει και η ανάλυση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του ΣΕΔΕ 2, το οποίο είναι υποχρεωτικό, ώστε να γνωρίζουμε τα μέτρα που θα τρέξουμε, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Προτεραιότητα η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου
Η κυρία Σδούκου, αναφερόμενη στις τοπικές κοινωνίες ανέφερε: «Ως κυβέρνηση, εμείς θα αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τη χώρα από αυτό το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, κυρίως για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, να προωθήσουμε δράσεις που έχουν υψηλή κοινωνική και περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία για αυτή την κατηγορία των πολιτών. Προφανώς, η προτεραιότητα είναι η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Θέλουμε, δηλαδή, οι πολίτες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια εκεί που επιθυμούν, όχι εκεί που αναγκάζονται. Στον τομέα της κοινωνικής κατοικίας, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση και να επεκταθούν οι διαθέσιμες κατοικίες. Στις μεταφορές, επίσης, θα γίνουν έργα υποδομών, με έμφαση στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΜ μέσω αυτού του Ταμείου».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα που αφορά στη διαφάνεια των ενεργειών, απάντησε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για τη διαδικασία διαβούλευσης, ο διάλογος είναι ανοιχτός στη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών, φορέων και οργανώσεων, με διαφάνεια και προσβασιμότητα. Προφανώς, τα πρακτικά των συναντήσεων που γίνονται καταγράφονται, θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες, όσους συζητάμε αυτή τη στιγμή τις διάφορες παραμέτρους, και στο τέλος φυσικά θα αναρτηθούν όλα, καθώς και το Σχέδιο διαδικτυακά, έτσι ώστε να το παρακολουθήσουν και να κάνουν όλοι τα σχόλιά τους».
Τι είναι το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο
Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Άνθρακα θα επεκταθεί το 2027 στους τομείς των κτιρίων και μεταφορών- δηλαδή στην πράξη θα γίνει πιο ακριβή η χρήση βενζινοκίνητων αμαξιών και λεβήτων ορυκτών καυσίμων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου στα ευάλωτα νοικοκυριά, η ΕΕ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα το οποίο μέχρι το 2032 θα χρηματοδοτεί έργα για την απανθρακοποίηση στους εν λόγω τομείς. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, πρέπει να θεσπίσουν Κοινωνικά Κλιματικά Σχέδια. Το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο της Ελλάδας πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2025.
Διαβάστε ακόμη