Η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και η ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ για την περίοδο 2025-2027. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμες προτεραιότητες του υπουργείου αποτελεί η μεταφορά φυσικού αερίου προς τα βόρεια της χώρας, κάτι που υπηρετείται από το εγχείρημα του «Κάθετου Διαδρόμου», οι ενεργειακές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, αλλά και η ανάπτυξη της γεωθερμίας, όπως αναφέρεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025. Παράλληλα, δεσπόζουσα θέση στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ έχει η εξασφάλιση της επάρκειας των υδάτινων πόρων και η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Όσον αφορά στο έτος που διανύουμε, το ΥΠΕΝ σκοπεύει να συνεχίσει την υλοποίηση των παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται εντός του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ μέσα στο 2025 στοχεύει στην υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας και των ορυκτών πρώτων υλών, την προώθηση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας, την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, την προώθηση των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, την αναβάθμιση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και επιθεώρηση, την ενίσχυση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων, την επιτάχυνση της ανάπτυξης σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων και την προώθηση της εφαρμογής της θαλάσσιας στρατηγικής.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, στόχοι του ΥΠΕΝ είναι και η θέσπιση νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια, η ενίσχυση της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας και η προώθηση πολιτικών για τη διαχείριση των δασών από τις απειλές της κλιματικής κρίσης με έμφαση στη δασοπροστασία. Ταυτοχρόνως, έμφαση θα δοθεί σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Τέλος, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στο 2025 και έχουν σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διακρίνονται η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η προώθηση του θεσμού του «Διαμοιρασμού Ενέργειας», η αδειοδότηση για το πράσινο υδρογόνο και το βιώσιμο βιομεθάνιο, καθώς και η αγορά τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα. Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΝ στοχεύει στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης και στη δημιουργία οδικού χάρτη για την υλοποίηση καινοτόμων παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, ενώ αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Τέλος, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα Ειδικά Χωροταξιακά Πλαίσια των ΑΠΕ, της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Άλλες μεταρρυθμίσεις

Αναφορικά με άλλες μεταρρυθμίσεις, τονίζεται η πρόθεση ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναμόρφωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και τροποποίησης του Κανονισμού για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων. Ως προς τη βοήθεια σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, θα καθοριστούν τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης πελατών σε κατηγορία Ευάλωτων Πελατών Φυσικού Αερίου και θα προγραμματιστεί η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, επισημαίνεται πως το 2025 θα λειτουργήσει πλήρως ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, θα καθοριστεί η διαδικασία αναμόρφωσης των ΔΕΥΑ/ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ, θα θεσμοθετηθεί η Εθνική Στρατηγική για τα Ύδατα και θα υπογραφεί ελληνοβουλγαρική συμφωνία για την παροχή υδάτων του ποταμού Άρδα. Παράλληλα, προγραμματίζεται η θεσμοθέτηση των δύο νέων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ενώ ρυθμίζεται και η δυνατότητα αντιστάθμισης εκπομπών CO2 και η δημιουργία Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης εκπομπών CO2. Τέλος, θα εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία στην Οδηγία (ΕΕ) 2024/884 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/19/ΕΕ, σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Εμβληματικά έργα που προωθούνται

Μέσα στο 2025 το ΥΠΕΝ στοχεύει στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Βουλγαρίας, παράλληλα με τη συνέχιση των άλλων έργων διασύνδεσης. Ολοκληρώνεται, επίσης, η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή, του Σταθμού Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού TAP στη Νέα Μεσημβρία, ενώ ολοκληρώνονται και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις του Μετρητικού Σταθμού Νέας Μεσημβρίας, τα έργα της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα και ο συμπιεστής στην Αμπελιά. Προχωρούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα, η ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος των ΑΠΕ για την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, οι έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και Δυτικά και Νότια της Κρήτης και προγραμματίζεται η συμβασιοποίηση για τη μίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου μεταλλευτικού χώρου Χίου για αξιοποίηση αντιμονίου. Συνεχίζεται, επίσης, η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Στρατηγικού Πλαισίου για τα ελληνικά νησιά “GReco Islands” και δημιουργείται το χρηματοδοτικό εργαλείο επιδότησης του προγράμματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Clusters Δημοσίων Κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.

Ως προς τη διαχείριση των υδάτων, θα χρηματοδοτηθούν έργα ύδρευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επάρκεια του νερού, ενώ προγραμματίζονται και συμπληρωματικά μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Αθήνας με πόσιμο νερό. Επιπλέον, προωθείται η επένδυση για την ανάπτυξη και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστήματος πρόγνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών του ποταμού Πηνειού και αναμένεται η ολοκλήρωση υποβολής προτάσεων των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για έργα ορεινής υδρονομίας.

Στα «λοιπά» του Υπουργείου, ξεχωρίζει η θέση σε παραγωγική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση και υλοποίηση των διαχειριστικών μελετών των δασών και η εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών όλων των δασικών οικοσυστημάτων, η δημοσίευση της πρόσκλησης του προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ» για ιδιωτικά κτίρια και η υλοποίηση εξειδικεύσεων του προγράμματος «Διαβιώ κατ’ οίκον – Ανακαινίζω». Παράλληλα, αναμένεται να εκδοθούν προεγκρίσεις, άδειες και αναθεώρηση αδειών για 20 συγκροτήματα κατασκευών στο πλαίσιο των έργων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Τέλος, στο κομμάτι της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης, επισημαίνεται ο στόχος παροχής κατάλληλου εξοπλισμού στους δήμους για δράσεις χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, η θέση σε εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης συσκευασιών ποτών, η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και αναβάθμισης του ΗΠΑ, η συνέχιση της ανάπτυξης των υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων και οι περαιτέρω προσπάθειες μείωσης των προστίμων των υφιστάμενων περιπτώσεων παραβάσεων ΧΑΔΑ, καθώς και η η 186 υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων για τη συμμόρφωση της Χώρας με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ.

Επενδύσεις και Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Αναφορικά με επενδύσεις που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο Σχέδιο αναφέρεται η εκκίνηση πιλοτικών έργων για την προώθηση του ανανεώσιμου υδρογόνου και η υλοποίηση της επένδυσης για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα» και ολοκληρώνεται η υλοποίηση του Προγράμματος «Produc-E Green», ενώ εκκινεί το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων οδοφωτισμού ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται η υλοποίηση των παρεμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και υπογειοποίησής του σε αστικές περιοχές, καθώς και τα έργα ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς υψηλής/μέσης τάσης.

Όσον αφορά στο κομμάτι της ύδρευσης, υλοποιούνται επενδύσεις που αφορούν υποδομές ύδρευσης, μονάδες αφαλάτωσης, έργα τηλεχειρισμού διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης και προμήθειας ψηφιακών υδρομέτρων, ενώ προγραμματίζεται και η ενίσχυση των εθνικών δικτύων παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης. Αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων του AntiNEROIII και η εκκίνηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος AntiNEROIV. Πέραν των προαναφερθέντων, προωθούνται οι στρατηγικές αναπλάσεις σε δήμους της χώρας, ο εμπλουτισμός του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με τα ψηφιοποιημένα αρχεία των πολεοδομιών και η δημιουργία συστήματος εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης, ενώ προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα συστήματα παρακολούθησης ειδών και τύπων οικοτόπων και επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών. Τέλος, συνεχίζεται το έργο επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις.

Διαβάστε ακόμη