Οι περιφερειακές εξελίξεις και η σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Στις κοινές δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών αναδείχθηκε η στρατηγική σημασία του τριμερούς αυτού σχήματος για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
«Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή. Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι θα αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων.
«Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε, επικαλούμενος και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργειακή ασφάλεια, την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και το καλώδιο που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων», δήλωσε, αναφερόμενος στις προσπάθειες ενίσχυσης της ενεργειακής συνδεσιμότητας και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα οποία θα καταστήσουν την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο κομβικό ενεργειακό κόμβο, λειτουργώντας ως γέφυρα ενέργειας μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης. Ξεχωριστή σημασία αποδόθηκε στο φιλόδοξο έργο «GREGY», το οποίο θα συνδέσει ενεργειακά τις δύο χώρες, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική και ενεργειακή τους θέση στην περιοχή. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα πρότυπα και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση».
«Στόχος μας είναι η ευημερία και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των τριών χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου συνεχίζει να αποτελεί υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την ενεργειακή επάρκεια και την πολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η Αίγυπτος είναι ανοιχτή σε συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε νωρίτερα ο Αλ Σίσι, ευχαριστώντας τους αρχηγούς των άλλων δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε εις βάθος επισκόπηση σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, συνοδευόμενη από ουσιαστικές συζητήσεις και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. Στις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι οι περιφερειακές εξελίξεις αποτέλεσαν βασικό θέμα των συνομιλιών, σημειώνοντας πως «όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, απαιτούν συνεχή εγρήγορση και συνεργασία». Αναφέρθηκε στις πολλαπλές συγκρούσεις στη Συρία, την κρίση στη Γάζα, τις εντάσεις στη Λιβύη και τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση αστάθειας στην περιοχή.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. Η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Σταθερός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στόχων. Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας για την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.