«Όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις, πηγαίνουν στην αγορά πλέον», τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στην αγορά των ΑΠΕ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, και αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας τόνισε πως «προωθούμε ταχύτατα τις offshore ανεμογεννήτριες, ολοκληρώνεται η χωροθέτηση, τώρα προχωράμε στις έρευνες βυθού και ανέμου. Συνεπεία αυτών των εξελίξεων και της ταχύτατης ανάπτυξης των ΑΠΕ, οδηγούμαστε και σε καθοδική τάση προς τις τιμές. Το 2024 είχαμε περίπου 10% κάτω στις τιμές λιανικής ρεύματος σε σχέση με το 2023, παρά το γεγονός της κρίσης του καλοκαιριού στη ΝΑ Ευρώπη και της τρέχουσας κρίσης που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη.
Τον τελευταίο χρόνο, λάβαμε σημαντικά μέτρα υπέρ του καταναλωτή, όπως το πράσινο τιμολόγιο. Προσθέσαμε το τιμολόγιο για τους αγρότες. Κάναμε ρύθμιση των αγροτικών χρεών, εξορθολογίσαμε το net metering που επιβαρύνει τους καταναλωτές έναντι των επενδυτών. Όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις, πηγαίνουν στην αγορά πλέον. Προχωρήσαμε στην αυστηροποίηση των ρευματοκλοπών, κάναμε μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος, εισάγαμε το κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολυτέκνους, θεσπίσαμε για πρώτη φορά επίδομα για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρισμό και προβλέψαμε ότι οι κοινωνικά ευάλωτοι θα έχουν επιπλέον κιλοβατώρες τον χειμώνα. Στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων, ρυθμίσαμε το θέμα των τηλεθερμάνσεων, τα χρέη διευθετήθηκαν και εξασφαλίστηκε για την επόμενη εικοσαετία πολύ καλές τιμές τηλεθέρμανσης για τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα Απολλών.
Προχωρήσαμε στις διασυνδέσεις, σώσαμε το καλώδιο της Κύπρου, προχωρούμε ως προς το καλώδιο της Αιγύπτου και τον επόμενο Μάιο θα έχουμε δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου της Κρήτης. Αντίστοιχα, προχωρούν οι διασυνδέσεις με τα νησιά μας. Ξεκίνησε, επίσης, αυτή τη χρονιά η λειτουργία του FSRU. Η χώρα δεν εξαρτάται πλέον από αέριο αγωγών, μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της από LNG και μπορεί να δίνει και στις γύρω χώρες».
Η αναφορά του κ. Σκυλακάκη στα δάση, τα πολεοδομικά έργα, το νερό και τα απόβλητα
Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στα δάση, τα πολεοδομικά έργα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων ανέφερε τα εξής: «Στα δάση έχουμε το πρόγραμμα anti-nero, έργα αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά. Το πιο σημαντικό από τα έργα είναι τα 200 εκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν σε ορεινή υδρονομία στη Θεσσαλία και στην Αττική. Έργα ορεινής υδρονομίας δεν είχαν γίνει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60. Προχωρήσαμε τη δασική μεταρρύθμιση. Στα πολεοδομικά, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικής χωροθέτησης, κάναμε τη μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα και αναλαμβάνουμε να κάνουμε ένα δειγματοληπτικό έργο για θέματα πολεοδομικής διαφθοράς. Ως προς το νερό, προχωράει το πρόγραμμα για την υδροδότηση της Αττικής, προχωράει η μεταρρύθμιση στις ΔΕΥΑ (θα την παρουσιάσουμε σύντομα) και βγήκε η ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού. Προχωράει και μια μελέτη για την κλιματική κρίση, που θα προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα φαινόμενα κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Τελειώνω με τα απόβλητα: Από 65, τα πρόστιμα έπεσαν στα 20, αυξήθηκαν τα εργοστάσια σε λειτουργία και σε κατασκευή, προχωράει και το σύστημα του καφέ κάδου, ενοποιήσαμε τους ΦοΔΣΑ. Είναι έργο αρκετά πλούσιο, μεταρρυθμιστικό και γι’ αυτό ζητώ από το Σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό».
Διαβάστε ακόμη