Την αποφασιστική δέσμευση της Ελλάδας για περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια υπογράμμισε από το ελληνικό περίπτερο της COP29, στο Μπακού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μίλησε για τη στρατηγική της συνεισφορά στη διασύνδεση της Ευρώπης μέσω νέων ενεργειακών υποδομών. Αναφερόμενος στην αφετηρία της πρωθυπουργικής του θητείας το 2019, σημείωσε: «Όταν ανέλαβα, όλο το φυσικό αέριο που εισερχόταν στην Ελλάδα καταναλωνόταν στη χώρα, χωρίς διαμετακόμιση και με περιορισμένες εξαγωγές. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον ρόλο του αγωγού TAP, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2020, διασυνδέοντας το Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως ανέφερε, το 2022 η Ελλάδα εγκαινίασε έναν δεύτερο διασυνδετήριο αγωγό, τον IGB, που δημιουργεί νέα σύνδεση με τη Βουλγαρία, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, προσθέτοντας ένα δεύτερο τερματικό σταθμό LNG. «Το πρώτο μας τερματικό στη Ρεβυθούσα αποδείχθηκε σωτήριο όταν η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές προς τη Βουλγαρία. Η βοήθεια ήταν καθοριστική όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για όλη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της χώρας να ενισχύσει τις ενεργειακές υποδομές της, αναφέροντας: «Κατασκευάζουμε έναν αγωγό φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, επεκτείνουμε τις διασυνοριακές υποδομές με τη Βουλγαρία και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την επέκταση του TAP αν χρειαστεί». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα βλέπει το μέλλον της σημερινής υποδομής φυσικού αερίου να εξελίσσεται σε υποδομή υδρογόνου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε επίσης έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών, αναφερόμενος στον Κάθετο Διάδρομο ως ένα δυναμικό εργαλείο διαχείρισης της ροής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών της περιοχής. «Η ηλεκτρική ενέργεια ήδη ρέει ελεύθερα μεταξύ των χωρών μας. Υπάρχουν φορές που η ενέργεια ρέει προς βορρά και φορές που ρέει προς νότο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της διασύνδεσης που επιτρέπει την ανακούφιση των τιμών ενέργειας στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα ότι η διασύνδεση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών ακόμη και όταν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκόπτονται από την Κεντρική Ευρώπη, με σημαντικό οικονομικό κόστος, όπως συμβαίνει συχνά.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι, παρά τις προσπάθειες, «δεν μου φαίνεται πολύ ενιαία ή ομαλά λειτουργική αγορά» και θεωρώντας «βαθιά άδικο» το γεγονός ότι οι λιγότερο εύπορες χώρες πληρώνουν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των υφιστάμενων δυσλειτουργιών.

Ολοκληρώνοντας, μίλησε για το όραμα του Κάθετου Διαδρόμου ως μιας ισχυρής υποδομής που μόλις ξεκινάει, σημειώνοντας: «Βλέπω ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο, από τον άνεμο, στην ξηρά και στη θάλασσα. Βλέπω την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί μέρος του μείγματος για χώρες με ισχυρή υποδομή, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Και βλέπω ανανεώσιμες πηγές από τη Βόρεια Αφρική να εισέρχονται τελικά στις αγορές μας. Αυτός ο Κάθετος Διάδρομος μόλις ξεκινάει». Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισχυρή συνεργασία που έχει καθιερωθεί τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, η οποία, όπως δήλωσε, «θα ωφελήσει τελικά τους λαούς μας και τις επιχειρήσεις μας».

Ρούμεν Ράντεφ: Το κόστος της ενέργειας είναι η βασική αιτία για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, μιλώντας με τη σειρά του στο ελληνικό περίπτερο στην COP29 επεσήμανε ότι η παρουσία του αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής συνεργασίας και του υψηλού πολιτικού διαλόγου που έχουν εδραιώσει οι δύο χώρες. «Για να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, πρέπει πρώτα να τοποθετήσουμε αυτή την έννοια στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο και στη διαδικασία διαφοροποίησης της ενέργειας» ανέφερε.

Ο Ράντεφ υπογράμμισε τις πρωτοφανείς δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, παρά τις κρίσεις που ενέσκηψαν, όπως η πανδημία COVID-19, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι οποίες διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και εκτόξευσαν τις τιμές ενέργειας. «Το κόστος της ενέργειας είναι η βασική αιτία για τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας σε σύγκριση με άλλους στρατηγικούς παίκτες», σημείωσε, αναφερόμενος στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των γεωγραφικών ευκαιριών και της καινοτομίας, με τον φυσικό αέριο να παραμένει «καύσιμο-γέφυρα» για τις επόμενες δεκαετίες στη διαδικασία μετάβασης, ενώ παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου. Ανέφερε επίσης την ανάγκη για αυξημένη συνεργασία και ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Αναφερόμενος στις πρώτες δυσκολίες μετά την αρχική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όλοι αγωνιζόμασταν για μία θέση στη Ρεβυθούσα». Η εμπειρία αυτή οδήγησε στη συνειδητοποίηση ότι η διμερής συνεργασία είναι πιο αποτελεσματική από τις μεμονωμένες προσπάθειες, ενώ ο Κάθετος Διάδρομος δημιουργεί ευκαιρίες διαπεριφερειακής συνεργασίας. «Η έννοια του Κάθετου Διαδρόμου παρέχει ελευθερία δράσης για τις χώρες μας και τους συμμάχους μας, όπως η Ρουμανία», τόνισε, προσθέτοντας πως η Βουλγαρία και η Ελλάδα ενισχύουν τις θέσεις τους στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Ο Ράντεφ έκλεισε εκφράζοντας την πίστη του στη διευρυμένη συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο δουλεύοντας μαζί, με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων και συμμάχων, μπορούμε να επιτύχουμε επιτυχίες προς όφελος των λαών μας».

Διαβάστε ακόμη