Το τέλος της εποχής του φθηνού νυχτερινού ρεύματος επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Prime» της ERTNews το βράδυ της Δευτέρας, 21 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νυχτερινό ρεύμα υπήρχε όταν υπήρχαν οι μεγάλες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν έκλειναν το βράδυ. Όταν έπρεπε να λειτουργούν το βράδυ χωρίς να υπάρχει ζήτηση για ρεύμα, τότε δημιουργούσαν οικονομική ζημιά και η ΔΕΗ αποφάσισε να δώσει κίνητρο για να αυξηθεί η ζήτηση για ρεύμα τη νύχτα, προσφέροντάς το σε χαμηλές τιμές. Με το νυχτερινό ρεύμα που πρόσφερε η ΔΕΗ, υπήρχε αμοιβαίο όφελος για την εταιρεία και τους καταναλωτές.

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης αυτή η εποχή τώρα έχει τελειώσει, αφού οι λιγνιτικές μονάδες κλείνουν. Το ρεύμα το βράδυ πλέον είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι το πρωί. Συνεπώς, δίνοντας νυχτερινό ρεύμα πλέον, ωθείται ο κόσμος να ανεβάζει τις ήδη ανεβασμένες τιμές, που τις πληρώνουμε όλοι. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο υπουργός, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, έχουμε εξαιρετικά φθηνό ρεύμα. Τις ώρες εκείνες που λειτουργούν το ρεύμα πέφτει σε πολύ χαμηλή τιμή. Επομένως, έχει λογική «να μεταφέρουμε τη ζήτηση από το βράδυ στο πρωί, με ένα φθηνό τιμολόγιο το πρωί – μεσημέρι και το Σαββατοκύριακο», ώστε να υπάρχει πάλι αμοιβαίο όφελος. Για να έχουμε φθηνό ρεύμα, σχολίασε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρέπει να καταναλώνουμε το ρεύμα όταν είναι φθηνό. Μάλιστα, σημείωσε πως σε διεθνές επίπεδο θα πάμε σε κάτι πιο δυναμικό, δηλαδή να προσαρμόζει κάποιος τη ζήτησή του ανάλογα με το πότε είναι το ρεύμα φθηνό. Αυτή θα είναι η τάση στη διεθνή ζήτηση.

Ως προς το ζήτημα της τηλεθέρμανσης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως επετεύχθη με τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη, των δημάρχων και της ΔΕΗ, μια συμφωνία που εξασφαλίζει ρύθμιση των χρεών και φθηνή τηλεθέρμανση για τα επόμενα δεκαεννιά χρόνια για τους κατοίκους των περιοχών στη Δυτική Μακεδονία.

Σε σχέση με το ζήτημα των τιμών ρεύματος, το οποίο τέθηκε στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ο υπουργός δήλωσε πως «έχει δουλειά» το να βελτιωθεί η κατάσταση με τις τιμές ρεύματος στην ΕΕ, ενώ συμπλήρωσε πως «ανοίξαμε την πόρτα» και «θα δουλέψουμε για να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Τέλος, ερωτώμενος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τη συμφωνία με την Κύπρο, ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως «το νερό μπήκε στο αυλάκι, έχει κλείσει η συμφωνία με την Κύπρο και θεωρώ ότι θα τηρηθεί». Στη συνέχεια, ανέφερε πως τα καλώδια είναι πολύ σημαντικά για ένα σύστημα με πολλές ΑΠΕ, αφού όσο περισσότερες διασυνδέσεις υπάρχουν, τόσο περισσότερο τα μειονεκτήματα ενός συστήματος με ΑΠΕ εξισορροπούνται. «Οι διασυνδέσεις είναι καίριες για την ενεργειακή μετάβαση και τις προωθούμε, τόσο προς Ιταλία και Βουλγαρία, όσο και προς την Κύπρο και την Αίγυπτο. Η ενεργειακή μετάβαση θα φέρει φθηνή, άφθονη ενέργεια και εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία» κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη