«Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ενσωματώνονται όλες οι αντιφάσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού, η διστακτικότητα σε ορισμένα καίρια σημεία και η τόλμη σε κάποια άλλα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή διότι προφανώς δεν έχετε ορίσει ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε και στο τέλος προκύπτουν πολλά σημεία, ως αποτέλεσμα συμβιβασμών που άλλοτε μετατρέπονται σε «εύλογες παραλείψεις» και παρεκκλίσεις στόχων και άλλοτε σε αναγκαστικές προσθήκες», τόνισε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άσκησε έντονη κριτική καθώς η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε ότι το ΕΣΕΚ, καθορίζει τον τρόπο παραγωγής και διαβίωσης των επόμενων γενεών, και παρά τη βεβαιότητα ότι διαμορφώνει την εθνική πολιτική στον ζωτικής σημασίας κλάδο της ενέργειας, αντιμετωπίστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη βάση της πεπατημένης.
Μια ελλιπέστατη διαβούλευση, λες και πρόκειται για καμία ρυθμιστικού τύπου τροπολογία, ένας δημόσιος διάλογος περιορισμένος. Σε κάθε περίπτωση το εύρος της δεσμευτικότητας των στόχων του ΕΣΕΚ και μάλιστα στον χρονικό ορίζοντα που αυτοί εκτείνονται, σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον τρόπο κατάρτισής του, ανέφερε στη Βουλή κατά τη σημερινή παρουσίαση του ΕΣΕΚ. «Δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε», και αυτό επιβεβαιώνεται από τρεις εθνικές αποτυχίες και τέσσερις μεγάλες παραλείψεις.
Βασικά σημεία από την ομιλία του Βουλευτή- Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας
Είναι φανερή η πρόσδεση της κυβέρνησης στο Φ/Α, μια εξάρτηση που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας. Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει την προσθήκη δύο νέων μονάδων φυσικού αερίου στον υφιστάμενο στόλο, χωρίς καμία απόσυρση, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από 6,037 GW που είναι σήμερα στα 7,885 GW το 2030. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ερωτήματα για την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου που είναι πιθανό να εξαρτηθεί από επιδοτήσεις, όπως οι μηχανισμοί διασφάλισης επάρκειας ισχύος, αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.
Μια κρίσιμη πτυχή της αύξησης της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Επί του παρόντος, η κακή χωροθέτηση των έργων οδηγεί συχνά σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και αντιδράσεις της κοινωνίας και των τοπικών κοινοτήτων. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί με την άμεση ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί παρά τις οδηγίες της ΕΕ.
Το εθνικό σχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας δίνει δυσανάλογη έμφαση στα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα έναντι της αποθήκευσης με μπαταρίες. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένης της παγκόσμιας μείωσης του κόστους των μπαταριών και το ρόλο-κλειδί που έχουν στην απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα. Στον κρίσιμο τομέα της Αποθήκευσης, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Ενώ το 2030, η αποθήκευση σε μπαταρίες ανέρχεται στα 4.325 MW, αυτός ο στόχος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Με πάνω από 90% μείωση του κόστους παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια και προβλέψεις για περαιτέρω μείωση μέχρι το 2030, η σημαντική αύξηση της ισχύος των μπαταριών είναι το κλειδί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και για την μείωση των περικοπών από ΑΠΕ, που ξεπέρασαν τις 500 GWh από την αρχή της χρονιάς.
«Σπεύσατε και σπεύδετε να προχωράτε την μεγάλη είσοδο ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, κι αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό για να δεσμεύσετε τον ενεργειακό χώρο σε ημέτερους. Γνωρίζετε όμως ότι όσο δεν διευθετείται το ζήτημα των περικοπών το όλο εγχείρημα θα αποτύχει. Και θα αποτύχει οικονομικά από μια κατάρρευση της αγοράς. Και αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό λύνεται από την αύξηση της ζήτησης, δηλαδή της ηλέκτρισης, από τις πολιτικές αποθήκευσης και από τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες για εξαγωγή. Σε όλα αυτά, λοιπόν, είστε πολύ συντηρητικοί, ενώ γνωρίζετε ότι η ενέργεια από ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ενώ είναι η πιο πράσινη εσείς επιμένετε να την εγκλωβίζετε σε αντίθεση με ότι κάνετε για το Αέριο», σημείωση σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Βασικά σημεία άσκησης κριτικής του Φραγκίσκου Παρασύρη, σχετίζονται με την παράλειψη ποσοτικού στόχου για την αυτοπαραγωγή ή ειδικότερα για έργα από ενεργειακές κοινότητες. «Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι η αυτοπαραγωγή πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο κι έτσι να τεθεί συγκεκριμένος στόχος στο ΕΣΕΚ, με δεδομένο ότι αποτελεί ένα εργαλείο συμμετοχής των πολιτών και των ενεργειακών κοινοτήτων στην ενεργειακή μετάβαση, στοιχείο που είχαμε αναδείξει και στην πρότασή μας για τον κλιματικό νόμο», τόνισε με έμφαση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη με επίτευξη του στόχο για το ρυθμό ανακαίνισης των κτιρίων, υπερτονίζοντας την ανάγκη προκήρυξης προγραμμάτων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», στην ενεργειακή φτώχεια που παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα και βεβαίως στην επέκταση των δικτύων μεταφορών.
Το συνολικό κόστος των εκτιμώμενων επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης αναφέρθηκε στα 427 δισεκατομμύρια που είναι το συνολικό κόστος των εκτιμώμενων επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση.
«Μήπως θα έπρεπε στους σχετικούς πίνακες στη σελίδα 55 και 56 του σχεδίου, να συμπεριλάβετε και μια αναλυτικά πρόβλεψη για τον επιμερισμό αυτών των ποσών; Γνωρίζουμε καλά πως η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να υπηρετήσει τέτοιες ουτοπίες. Το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό. Καλή τη πίστη, σας παρακαλώ να μας αναλύσετε αυτό το «το Έβερεστ των δισεκατομμυρίων» από ποιες χρηματοδοτικές πηγές θα καλυφθεί».
«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στη βάση της προχειρότητας του σχεδιασμού, προδιαγράφει την πορεία της αποτυχίας των στόχων της Κυβέρνησης», δήλωσε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους παριστάμενους Υπουργούς.
Διαβάστε ακόμη