«Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος όπου υπήρχε το νυχτερινό τιμολόγιο. Όμως τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβή η τιμή του ρεύματος, και το μεσημέρι η πιο φθηνή λόγω των φωτοβολταϊκών. Άρα έχει νόημα να μεταφέρουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η πιο φθηνή τιμή, δηλαδή το μεσημέρι» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, νωρίτερα το πρωί, σε συνέντευξη που έδωσε στο Action 24 στην «Πρωινή Ζώνη».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις τιμές ρεύματος, ο υπουργός ανέφερε πως «τις πρώτες δέκα μέρες του Οκτωβρίου οι τιμές ρεύματος έχουν πέσει, και οι ΑΠΕ πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε μια θετική περίοδο μπροστά μας για τις τιμές ρεύματος». Παράλληλα, σε σχέση με τα τιμολόγια τόνισε: «Πρέπει να περιμένουμε ενάμιση μήνα για να δούμε τι θα γίνει με τα πράσινα τιμολόγια. Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα αντιμετωπίσουμε τη λήξη του πράσινου τιμολογίου στο τέλος του έτους. Έχουμε μπροστά μας δύο αλλαγές. Η μία είναι η εισαγωγή του πορτοκαλί τιμολογίου για τις επιχειρήσεις προς το παρόν. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα περάσουμε από το νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος όπου υπήρχε το νυχτερινό τιμολόγιο. Όμως τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβή η τιμή του ρεύματος, και το μεσημέρι η πιο φθηνή λόγω των φωτοβολταϊκών. Άρα έχει νόημα να μεταφέρουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η πιο φθηνή τιμή, δηλαδή το μεσημέρι. Αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τα μεσημέρια και μία όλο το Σαββατοκύριακο. Η βασική ώρα που έχουμε φθηνές τιμές είναι από τις 10:00 μέχρι τις 15:00. Το Σαββατοκύριακο υπάρχει χαμηλή ζήτηση».

Ειδικότερα, σε σχέση με το νυχτερινό τιμολόγιο που υπήρχε μέχρι τώρα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε πως «το παλιό νυχτερινό τιμολόγιο δεν είχε πια οικονομικό υπόβαθρο, δεν εξοικονομούσαμε τίποτα δηλαδή πλέον. Η χονδρική τιμή τα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ φθηνότερη. Η φθηνή ζώνη θα είναι τα μεσημέρια και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα πέφτουν, διότι μπαίνουν τεράστιες ποσότητες εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ τα επόμενα τρία χρόνια. Η αύξηση αυτή θα μας επιτρέψει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Η βασικότερη εξάρτηση της χώρας είναι ότι εισάγει από ξένες χώρες ορυκτά καύσιμα που είναι πανάκριβα».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε σχέση με τις επιδοτήσεις στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ), ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως «η επιδότηση που δίναμε στο κοινωνικό τιμολόγιο ήταν διπλάσια από αυτή των υπολοίπων. Οι τιμές έπεσαν, και έτσι δεν δώσαμε επιδοτήσεις συνολικά, αλλά δεν έπεσαν τόσο, οπότε δώσαμε επιδότηση στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ωφελούμενοι ήταν όλοι οι αποδέκτες του κοινωνικού τιμολογίου και οι πολύτεκνοι. Η διάρκεια επιδότησης του κοινωνικό τιμολογίου εξαρτάται από τις τιμές. Ο πήχης της παρέμβασης σε ένα κανονικό τιμολόγιο είναι στα 15 λεπτά. Αυτή τη στιγμή, μέχρι τώρα, οι τιμές χονδρικής είναι αρκετά πιο κάτω από τον Σεπτέμβρη».

Ειδική αναφορά έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης και στο ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Ερωτηθείς για αυτό, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Η χώρα είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Πλήττεται από αυτήν με μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία και πλημμύρες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, συν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στις μεγάλες πόλεις. Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι η κλιματική δράση και η καθαρή ενέργεια.». Συνεχίζοντας, δήλωσε: «Το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει λύση στη χώρα μας. Θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε αφαλάτωση. Το πρόβλημα είναι οι τιμές της ενέργειας. Η αφαλάτωση είναι ενεργοβόρος λύση, αλλά αν έχεις τιμές ενέργειας σε καλές τιμές, λόγω ΑΠΕ, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενεργοβόρες λύσεις. Αυτή τη στιγμή, δε βλέπω να γίνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού. Η ΕΥΔΑΠ δεν βλέπω λόγο να αυξήσει τα τιμολόγια. Πλέον, όποια εταιρεία ύδρευσης θέλει να αυξήσει τις τιμές, πρέπει να πάρει έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ» ενώ πρόσθεσε πως «οι πισίνες θα πρέπει να έχουν στο μέλλον θαλασσινό νερό όπου είναι εφικτό. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι οι απώλειες των δικτύων».

Τέλος, με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ, ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως «η χώρα, λόγω δυνατότητας εισαγωγών LNG, μπορεί να μην εξαρτάται από κανέναν και μπορεί λόγω FSRU να συνεισφέρει και στις υπόλοιπες χώρες. Προωθούμε τον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο και προωθούμε να υπάρχει και ένας Διάδρομος Υδρογόνου».













Διαβάστε ακόμη