Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων».

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, εκτός από τους Σπαρτιάτες που δηλώσαν «παρών».

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου η οποία ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Ελληνική Λύση. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών» ενώ ΚΚΚΕ μαζί με τη ΝΙΚΗ και την Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν.

Χθες το απόγευμα (26 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός του ΥΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε «ως Ελλάδα έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη διεθνή μας θέση, στο διεθνές δίκαιο, στις συμμαχίες μας, στην ΕΕ, στη λογική των επιχειρημάτων μας και αναλαμβάνουμε αυτό το γεωπολιτικό ρίσκο. Το αναλαμβάνουμε και αλλάζουμε την απόφαση για αυτό». Συνεχίζοντας ανέφερε πως η τροπολογία αυτή έρχεται για να αναλάβουμε το γεωπολιτικό ρίσκο, άρα αυτό δείχνει πως έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Εξηγώντας τι σημαίνει γεωπολιτικός κίνδυνος, ο υπουργός σημείωσε πως γεωπολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, όπως μια τρίτη χώρα που δεν θέλει να γίνει το καλώδιο για τους δικούς της λόγους, ή μια τρομοκρατική ενέργεια, ή «όλα όσα είναι προφανές ότι θα μπορούσε να είναι». Επίσης, τόνισε πως «το έργο αυτό είχε έναν promoter πριν τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος απέτυχε και κινδύνευσε να χαθεί η επιδότηση της Κομισιόν. Ο ΑΔΜΗΕ μπήκε και ανέλαβε το γεωπολιτικό ρίσκο και το ρίσκο υλοποίησης ενός σύνθετου έργου». Παράλληλα, είπε πως «είχαμε δυσκολίες γιατί ανετράπησαν ρυθμιστικές αποφάσεις και έπρεπε να διορθωθούν. Κάναμε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία στηρίζεται στη λογική ότι το καλώδιο αυτό μπορεί, πρέπει και θα γίνει».

Διαβάστε ακόμη