Μεγάλο ενδιαφέρον απ’ όλες τις περιφέρειες έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα «Απόλλων». Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις, σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στη Θεσσαλία, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν σε Ιόνια νησιά και Δυτική Ελλάδα, καθώς και στις δύο περιφέρειες υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τα έργα ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων που θα «τρέξουν» μέσα στο έτος, στην επικράτεια. Υπενθυμίζεται πως οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ θα αφορούν σταθμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και σε κάθε περίπτωση έργων με μπαταρίες. Ήδη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν ανάψει το «πράσινο» φως για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» για παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέσω ενεργειακού συμψηφισμού.

Παράλληλα, προχωρούν οι διεργασίες για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), που θα καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών που ανήκουν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα έχει εγγραφεί στο ΓΕΜΗ.

Πρόσφατα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, για το πρόγραμμα «Απόλλων» ανέφερε πως το πρόγραμμα «είναι η λύση για να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος». Επίσης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που υλοποιείται από το υπουργείο «βαθιά κοινωνικό και αυτοδιοικητικό», λέγοντας πως μέσα από τα έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ωφεληθούν πολλές κατηγορίες πολιτών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε οι ΟΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας το 2022 πλήρωσαν για το ρεύμα 109 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλα 81 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα «Απόλλων» παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Νοέμβριο του 2023, με στόχο από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να ενισχυθούν τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων. Βασικός στόχος είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Οργανισμούς Τοπιικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγειων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ), καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.

Διαβάστε ακόμη