Την κοινή βούληση Αθήνας και Λευκωσίας για συντονισμό των ενεργειών τους στο θέμα του Κυπριακού, με φόντο και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Κύπριο πρόεδρο.
«Είμαστε εν όψει της ΓΣ του ΟΗΕ και, όπως πάντα, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους, εν όψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση των ανοικτών ζητημάτων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε την αυξανόμενη ανησυχία για σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες-πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι πιο απαραίτητος από ποτέ», είπε.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που επισκέπτεται την Αθήνα. «Χθες παρέστην σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό των κοινών μας ανησυχιών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε. «Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν συνθήκες για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες», διαβεβαίωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
«Για εμάς η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», ξεκαθάρισε, για να καταλήξει: «Είμαι σίγουρος ότι μέσα από λύση του Κυπριακό μέσα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλουμε περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν: ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας». Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί η νέα προσπάθεια από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για εκκίνηση διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπως φυσικά και η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως κατά την έναρξη της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο, καλώς ήρθες για ακόμα μία φορά στην Αθήνα. Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, όπως πάντα, η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα. Επομένως, θα μας δοθεί, για ακόμα μία φορά, η ευκαιρία να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, σε μία εποχή, μάλιστα, όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε, θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ.
Νίκος Χριστοδουλίδης: Αγαπητέ Κυριάκο, να σε ευχαριστήσω για τη συνάντηση. Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα, ειδικότερα χθες το βράδυ για να παραστώ σε μία εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή. Μια εκδήλωση που είχε μια μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό, αν θέλεις, των κοινών μας ανησυχιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μία κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν, ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Ευχαριστώ και πάλι.
Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μέρες μετά το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο για το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, με την ελληνική πλευρά να αναμένει από την κυπριακή τη δέσμευση για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. Όπως ανέφερε το energygame.gr, από το Υπουργικό Συμβούλιο προέκυψαν δύο καινούργια δεδομένα για τη διασύνδεση. Από τη μια πλευρά, το «πράσινο» φως που άναψε για να προχωρήσει η διασύνδεση και από την άλλη, το νέο ζήτημα που εγείρεται από την κυπριακή πλευρά, αν το κόστος του έργου ξεπεράσει το 1,94 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά ζητά οι καταναλωτές στις δύο χώρες να επιμεριστούν κατά 50% το πρόσθετο κόστος.
Παραμένει άγνωστο εάν θα επιλυθούν και οι τελευταίες ρυθμιστικές εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή, που είναι και η προθεσμία που έχει θέσει η Nexans. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις, στη βάση της συμφωνίας που «κλείδωσε» στο υπουργικό συμβούλιο που περιλαμβάνει και την επέκταση της εγγυημένης απόδοσης 8,3% για το έργο για 17 χρόνια από 12. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει και τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση ποσού 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για 5 χρόνια, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που θα επέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων την κατασκευαστική περίοδο δηλαδή από 1/1/2025 μέχρι την 31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από αυτή την αύξηση. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων των ρύπων. Να σημειωθεί πως η πρώτη δόση θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος χρειάζεται την έγκριση της Βουλής.Τελευταίο ζήτημα, αλλά αρκετά σημαντικό, η συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του project. Η κυπριακή πλευρά διαμηνύει πως η απόφαση πρόκειται να ληφθεί μέχρι τέλος του έτους, φορτώνοντας έτσι ακόμα μια εκκρεμότητα.
Διαβάστε επίσης