Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, αποκαλύπτοντας τα κράτη που θα διαχειριστούν σημαντικούς ρόλους στους τομείς του εμπορίου, του ανταγωνισμού και της πράσινης ατζέντας.

Σε ανάρτησή της, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ομάδα της αποτελείται από ικανούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα συνεργαστούν για μια ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη. Παράλληλα, υπογράμμισε δύο βασικές αρχές της νέας Επιτροπής: την ενίσχυση της ασφάλειας και της δημοκρατίας, αλλά και την ισότιμη συνεργασία μεταξύ των επιτρόπων. Σημαντική είναι και η ισορροπία των φύλων, καθώς η σύνθεση της Επιτροπής θα περιλαμβάνει 40% γυναίκες και 60% άνδρες.

Η Ελλάδα εξασφαλίζει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, με τον Τζιτζικώστα να αποτελεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω του σημαντικού ρόλου της χώρας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Σύμφωνα με πηγές, η επίβλεψη του τομέα αυτού μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση της στον κλάδο.

Τα μέλη της νέας Επιτροπής θα υποβληθούν σε ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τις δεσμεύσεις και τα προσόντα τους. Σημαντικές προκλήσεις για τη νέα Κομισιόν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ιδίως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα, κυρίως στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και της βιομηχανίας, που επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μια επιπλέον πρόκληση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι η διατήρηση της ενότητας στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, ειδικά αν υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Κομισιόν θα κληθεί να διαχειριστεί την αυξανόμενη πίεση για ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς οι παγκόσμιες αγορές γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της βιομηχανίας. Η ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση της καινοτομίας και τη διατήρηση κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία της νέας Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη