Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» στο ΣΚΑΙ. Οι δηλώσεις του αφορούσαν τον καθαρισμό των δασών, τις επιχειρήσεις ύδρευσης και τα τιμολόγια νερού, αλλά και τις τιμές ρεύματος.

Όσον αφορά τον καθαρισμό των δασών, σε σχέση και με τον ΟΣΕ, ο Υπουργός ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει κάποιο αίτημα του ΟΣΕ για οποιονδήποτε καθαρισμό, δεν υπάρχει αίτημα. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται. Έχουμε δώσει εντολές στη δασική υπηρεσία να κάνουμε καθαρισμούς για λόγους πυρκαγιάς, όχι για λόγους κινδύνου. Η προστασία του δάσους απαιτεί, όπου χρειάζεται, να κόβουμε τα δέντρα για προστασία, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε δασικής υπηρεσίας. Η δουλειά του δασάρχη είναι πλέον να προστατεύει το δάσος, όχι το δέντρο. Ο ΔΕΔΔΗΕ μόνος του έχει κάνει 50 εκατομμύρια καθαρισμούς γύρω απ’ τις κολώνες. Η δασική υπηρεσία δίνει η ίδια εκατοντάδες εκατομμύρια φέτος για καθαρισμούς δρόμων. Το δάσος θα σωθεί επειδή θα έχουμε αραιότερο δάσος, όχι από ένα δέντρο. Δεν έγινε αίτημα για κοπή δέντρων για καθαρισμό. Οι πάντες ξέρουν τον κανονισμό. Οι νοοτροπίες αλλάζουν πολύ πιο αργά απ’ τις νομοθεσίες. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια από πλευράς δάσους, η αλλαγή αυτή του να προστατεύουμε το δάσος και όχι το δέντρο έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή. Η αλλαγή είναι σε εξέλιξη. Ελπίζω να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα ξανά».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις ύδρευσης και το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια νερού, που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες. Ειδικότερα, ο Υπουργός δήλωσε πως: «Το όριο του πληθωρισμού λειτουργεί ως πρώτος κόφτης σε περίπτωση που κάποιος πάροχος ζητήσει αύξηση. Οι 280 επιχειρήσεις ύδρευσης έχουν δική τους τιμολόγηση αυτοτελώς. Όλοι οι πάροχοι νερού πλέον θα περνάνε την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο απ’ τη ΡΑΑΕΥ. Η ΕΥΔΑΠ έχει συνήθως κλιμακωτά τιμολόγια. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, μεγάλο κομμάτι του νερού χάνεται στα δίκτυα, 40-50% απ’ το νερό χάνεται στα δίκτυα, στην καλύτερη περίπτωση σε 20-23%. Επίσης, έχουμε πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα, ειδικά εκτός Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Τώρα, από δω και πέρα, μια επιχείρηση νερού που θέλει να επιβάλει αύξηση στο νερό θα πρέπει να περάσει από τη ρυθμιστική αρχή. Κάθε δημοτική επιχείρηση έχει την υποχρέωση να επιδιώξει να προστατεύσει το νερό, άρα πρέπει να κάνει τις σχετικές επενδύσεις.

Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε λιγότερους και ισχυρότερους τους παρόχους με συνενώσεις παρόχων. Δίνουμε 250 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις ώστε να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και επεκτείνουμε την αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ, π.χ. στα νησιά με την ΕΥΔΑΠ Νήσων, και σε περιοχές όπως Βοιωτία και Φωκίδα. Μπορεί να προκύψουν σημειακά σε κάποιες περιπτώσεις αυξήσεις, μπορεί να υπάρξει πίεση όπου υπάρχει υπερκοστολόγηση να μειωθεί. Κυρίως για την περιφέρεια μιλάμε αυτή τη στιγμή, όχι για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να μπορούν οι περιφερειακές επιχειρήσεις να δανειστούν, γιατί τώρα δεν μπορούν να δανειστούν. Εξαρτάται απ’ την κάθε περίπτωση αν θα προκύψει αύξηση. Αλλά καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αυξήσει μόνη της το κόστος του νερού, πρέπει να περάσει από τη ρυθμιστική αρχή.

Τέλος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στη χονδρική τιμή του ρεύματος, λέγοντας πως «κάθε εξάμηνο που θα περνάει, θα πηγαίνουμε καλύτερα στο κόστος του ηλεκτρισμού. Πάμε για ομαλοποίηση των τιμών ηλεκτρισμού γιατί μειώνεται η ζήτηση τώρα το φθινόπωρο. Μέχρι αρχές 2025 θα μπουν 2,7 GW φωτοβολταϊκών. Η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού θα πάει σε αποκλιμάκωση από δω και πέρα. Το φαινόμενο των αυξημένων τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο σε έλλειψη διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη, οπότε πρέπει να παρέμβουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Διαβάστε ακόμη