Αυτό που στοχεύουμε, είναι το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει η κατάληξη σε αυτά που συζητούνται όσον αφορά στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και αυτό θα έχει θετική επίδραση ως προς τη συνέχεια, ως προς την περαιτέρω πρόοδο του έργου ανέφερε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου. Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανέφερε ότι την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ασφαλώς ένα εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης θα είναι το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας με τα ΗΑΕ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Να σας θυμίσω ότι έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας της Δημοκρατίας, της εθνικής εταιρείας ενέργειας του Άμπου Ντάμπι και του ΑΔΜΗΕ, έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας η οποία συνεδριάζει τακτικά. Ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ και αυτό που συνεχίζουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά οι οποίες συνεχίζονται εντατικά.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει, έχει επιτευχθεί πρόοδος μέσα από αυτή τη συζήτηση. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία όλων των μερών την περασμένη Τρίτη στην Κύπρο ήταν και χρήσιμη και εποικοδομητική για να μπορέσουν να τεθούν όλα τα ζητήματα και όλα τα ζητούμενα με μια ενιαία ανάγνωση. Άλλωστε, την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ασφαλώς ένα εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης θα είναι το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Σε ερώτηση αν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κ. Λετυμπιώτης είπε «έχει επιτευχθεί πρόοδος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αντιλαμβάνεστε ότι ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας και του βεληνεκούς, όπως αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χρήζει της δέουσας επιμέλειας, της κάθε σαφήνειας και ευκρίνειας που μπορεί να επιτευχθεί σε όλα τα σημεία, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι και το έργο θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά, αλλά ότι θα είναι κυρίως προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας και αν ο χρόνος πιέζει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα, βέβαια ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Εμείς αυτό που στοχεύουμε είναι το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει η κατάληξη σε αυτά που συζητούνται και αυτό θα έχει θετική επίδραση ως προς τη συνέχεια, ως προς την περαιτέρω πρόοδο του έργου.

Αυτό που αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη είναι ότι η δική μας προσήλωση στην αποσαφήνιση εκείνων των σημείων είναι ωφέλιμη ως προς την όλη διαδικασία». Είπε ακόμη ότι «η υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα έχει αποτέλεσμα και η εμπειρία μας ως χώρα σε τέτοιου είδους και μεγέθους έργα αποδεικνύει το γεγονός ότι θα πρέπει να βλέπουμε με κάθε λεπτομέρεια κάθε σημείο, να μην υπάρχει καμιά ασάφεια, εποικοδομητική ή μη, και αυτό θα είναι προς όφελος και του έργου και της χώρας μας».

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Υπενθυμίζουμε πως ο Προέδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμμετοχή της εμιρετιανής TAQA στον Great Sea Interconnector ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του την Πέμπτη είχε αναφερθεί ακροθιγώς στο όλο θέμα. Αφού σημείωσε πως το ταξίδι του στα ΗΑΕ δεν ήταν τυχαίο προχώρησε λέγοντας πως στο Άμπου Ντάμπι συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο.

Κυβερνητικοί κύκλοι με τους οποίους το philenews επικοινώνησε, σημείωσαν τη σημασία των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα ΗΑΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εμπλοκή που θα έχει η εθνική εταιρεία ενέργεια του Άμπου Ντάμπι, TAQA.

Η Λευκωσία καταγράφει το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το συγκεκριμένο έργο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ταξίδι στο κρατίδιο του Κόλπου ήρθε σε ένα κομβικό σημείο των συζητήσεων  για τον GSI. Θετικό πρόσημο μπαίνει και σ’ ότι αφορά τη διπλωματική πτυχή του όλου θέματος λαμβάνοντας υπόψη ότι ανάλογες συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΑΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η εμιρετιανή TAQA δεν είναι άγνωστη στη Λευκωσία και σ’ όσους εμπλέκονται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας, τον ΑΔΜΗΕ και την TAQA μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Όπως αναφερόταν και σε σχετική ανακοίνωση που είχε βγάλει τότε το υπουργείο Ενέργειας: «Σκοπός του μνημονίου, που υπογράφηκε στο Ντουμπάι στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), είναι το ΥΕΕΒ και η TAQA να εμπλακούν σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, για να μελετήσουν την πιθανότητα να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει ως Φορέας Υλοποίησης του έργου και θα έχει την επωνυμία «Great Sea Interconnector». Προνοείται δε η σύσταση συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα και στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε μέρος και ένα επιπλέον άτομο από  τον ΑΔΜΗΕ, που θα εκτελεί χρέη συντονιστή».

Διαβάστε ακόμη