Ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Γιάννης Μανιάτης, υπέβαλε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο πλήττει τόσο τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, αλλά και συνολικά την Ευρώπη. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής για τις τιμές και το κόστος της ενέργειας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά σε εκείνες που ανήκουν σε ενεργοβόρους κλάδους, ενώ τα νοικοκυριά στη χώρα αντιμετωπίζουν έντονη πίεση λόγω του υψηλού κόστους. Οι βιομηχανικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και δημιουργεί σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μανιάτης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο και συγκριτικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος που πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί πώς θα εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι τιμές της ενέργειας είναι παραδοσιακά πιο υψηλές, επιτείνοντας τις ανισότητες και τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Μανιάτη
«Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Επιτροπής για τις τιμές και το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη (COM(2024) 136 final) «ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στις δαπάνες για ενέργεια, ιδίως για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εξακολουθεί να είναι σημαντικός (…) η προηγούμενη μείωση του μεριδίου του κόστους ενέργειας που είχε παρατηρηθεί στις ενεργοβόρες βιομηχανίες ανακόπηκε και η αντιστροφή οδήγησε σε σημαντικές προκλήσεις για τους πλέον ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς, παρά τις καλές ιστορικές επιδόσεις τους όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης». Στις 06.09.2024 δώδεκα βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας έκαναν κοινή παρέμβαση με την οποία μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι «οι επιχειρήσεις, και ειδικά η βιομηχανία, στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους» και καλούσαν «την Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες», αλλά και «την Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο και συγκριτικά υψηλότερο σε σχέση με τους κύριος εμπορικούς ανταγωνιστές μας, ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων στην Ευρώπη;
Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά αντιμετωπίζοντας το γεγονός ότι ιδίως σε αρκετά κ-μ ΕΕ της ΝΑ Ευρώπης οι τιμές ενέργειας είναι παραδοσιακά σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ;»
Διαβάστε ακόμη