To ενεργειακό παζλ έχει πολλά κομμάτια τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΑλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη. Η κα Σδούκου μίλησε για τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε κάθε γωνία του πλανήτη και επηρεάζουν την ενεργειακή αγορά. «Οι παγκόσμιες οικονομίες αναπτύσσονται πολύ πιο αργά σε σχέση με την επόμενη δεκαετία. Προσπαθούμε να δαμάσουμε τον πληθωρισμό με φόντο τους πολέμους στις αγορές ενέργειας. Η διαθεσιμότητα των βασικών αγαθών όπως λάδι και αέριο δέχεται πιέσεις. Ότι συμβαίνει στη Γάζα επηρεάζει πολύ τα αγαθά. Το γεωπολιτικό τοπίο επηρεάζει την όλη κατάσταση. Αναμένουμε την νέα Ευρωπαϊκή ηγεσία ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα θέματα που προκύπτουν.

Όπως είπε ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα τίθενται στο επίκεντρο και η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να το εξετάσει. «Μία παράμετρος που πρέπει να δούμε και έχουμε μιλήσει γι΄ αυτό είναι το το ρωσικό αέριο το οποίο ακόμα ρέει ακόμα στην Ευρώπη. Στις ΑΠΕ υπάρχει ένα ρεκόρ ανάπτυξης, αλλά οι ΑΠΕ έτρεξαν με ταχύτατους ρυθμούς που ζόρισαν το σύστημα. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε διακυμάνσεις στις τιμές. Όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση μιλάμε και για αλλαγές στις τεχνολογίες. Νέες τεχνολογίες όπως υδρογόνο, εναλλακτικά καύσιμα, η αποθήκευση μπαίνουν στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν πρέπει να βιαστούμε. Τέλος αναφορικά με τη χρηματοδότηση είπε πως «χρειαζόμαστε πόρους για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε μεγαλύτερο επίπεδο».

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με πολλά ζητήματα και παρά το γεγονός πως η δράση για το κλίμα συντελεί μεγάλη πρόοδο η κα Σδούκου θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα. «Όταν παίρνεις αποφάσεις σε προσωπικό επίπεδο καταναλωτή, οι άνθρωποι δεν βάζουν σε πρώτη γραμμή τα θέματα της πράσινης μετάβασης. «Η ΕΕ έχει τόσους πολλούς κανόνες και στόχους και νιώθω πως αυτή η μετάβαση κοστίζει ολοένα και περισσότερο γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις και πρέπει να κάνουμε πολλά. Πρέπει να στραφούμε στην πλευρά της λογικής, σχολιάζει.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει επίτευξη των στόχων. Πρόσφατα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση οι στόχοι του ΕΣΕΚ για το 2030 θέλουμε να πρασινίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα, φτάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό της ΕΕ. «Έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά αλλά πάντα με πρακτική και cost effective προσέγγιση, χρησιμοποιώντας ώριμες τεχνολογίες θα οδηγήσει σε μία μείωση κόστους 30% το 2030 και 40% το 2050, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης».

«Αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρω είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ τα τελευταία 5 χρόνια βγαίνοντας από μία κρίση μακράς διάρκειας. Επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην ΝΑ Ευρώπη και συμμετέχει σε πολλά project που έχουν ωριμάσει ή ωριμάζουν», κατέληξε η υφυπουργός.

Διαβάστε ακόμη