Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, με ένα κείμενο 27 σελίδων, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξευτέλιζαν στην κυριολεξία το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είχε κατατεθεί πέρυσι το φθινόπωρο από την κυβέρνηση. Με απλά λόγια οι κοινοτικές υπηρεσίες υποστήριζαν πως απουσίαζαν κρίσιμα στοιχεία και δεδομένα, απουσίαζαν κρίσιμες προβλέψεις για σειρά θεμάτων που συνδέονται με τεχνολογίες ενέργειας, δεν είχαν γίνει αναλυτικές προβλέψεις (με αναφορά σε συγκεκριμένα δεδομένα) για σειρά θεμάτων, κ.ά.

Ευγενικά, δηλαδή, μας έλεγαν πως το ΕΣΕΚ είχε γραφτεί «στο γόνατο»!

Τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται κομματάκι – κομματάκι, το ανανεωμένο ΕΣΕΚ που ετοιμάζεται να καταθέσει (με καθυστέρηση μηνών) η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκεί καταλαβαίνουμε γιατί το προηγούμενο ΕΣΕΚ είχε γραφτεί «στο γόνατο». Προέβλεπε για παράδειγμα επενδύσεις 200 δισ. ευρώ (!) μέχρι το 2030 που το νέο ΕΣΕΚ τις περιορίζει στα 100 δισ. (λίγα είναι;). Μικρή διαφορά μόλις 100 δισ. ευρώ! Αν διαβάσει κάποιος και τα άρθρα ανωτάτων παραγόντων του ΥΠΕΝ θα διαπιστώσει πως και στο νέο ΕΣΕΚ υπάρχουν εκτιμήσεις που έχουν γίνει όχι απλώς «στο γόνατο» αλλά ακόμα χειρότερα. Ένα παράδειγμα; Η βεβαιότητα πως μέχρι το 2030 θα λειτουργούν 1,9 GW υπεράκτιων αιολικών! Το γράφουν επισήμως ανώτατα πολιτικά στελέχη του υπουργείου χωρίς να ανησυχούν μήπως εκτεθούν όταν σε 4 χρόνια από σήμερα θα ψαχνόμαστε!

Αλλά ποιος νοιάζεται; Θα έχουμε καταθέσει νέο ΕΣΕΚ μέχρι τότε!

Διαβάστε ακόμη