Από τον Ιούνιο έως τα τέλη Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test για τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) φυσικού αερίου, δήλωσε την Πέμπτη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η κ. Σδούκου τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται θα φροντίσουν να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε κεφάλαια. Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, συμπλήρωσε.
«Όσο ταχύτερα υλοποιήσουμε τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για την περιοχή, τόσο το καλύτερο για τους καταναλωτές», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που προβλέπει την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και όχι τη δημιουργία νέων.
Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν παίκτη – κλειδί στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σημείωσε η κ. Σδούκου, αναφερόμενη στα έργα του ΤΑP, του IGB, καθώς και του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Βασικό τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου είναι το terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι είναι ένα περιφερειακό και πανευρωπαϊκό έργο υποδομής, όπως φαίνεται και από τη μετοχική του σύνθεση ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευτεί από πρακτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπορική του βιωσιμότητα, όπως είναι οι εξαγωγές ρωσικού LNG που «βαφτίζονται» σε τουρκικό φυσικό αέριο και κυκλοφορούν στις αγορές της ευρύτερης περιοχής σε χαμηλές τιμές.
Ο υφυπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Κονσταντίν Μποροσάν, δήλωσε ότι ο κάθετος άξονας παρείχε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα του από το Δεκέμβριο και τόνισε ότι το project θα παρέχει ενεργειακή επάρκεια στην Κεντρική, τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι ο κάθετος άξονας προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας εντός του καλοκαιριού, αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για τις τεχνικές του λεπτομέρειες και θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών.
Αναφέρθηκε επίσης, στη ΔΕΠΑ την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό συνεργάτη και πρόσθεσε ότι η Μολδαβία αγόρασε LNG από την Αλεξανδρούπολη. Τέλος, έκανε λόγο για μακράς διάρκειας συνεργασίες και σχολίασε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Dan Dragoș Drăgan, ανέφερε ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει υπόψη τη χρηματοδότησή τους. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν πιο έντονες οι προσπάθειες ένταξης χρηματοδότησης τέτοιου είδους έργων από την Ε.Ε., καθώς πρέπει να επέλθει η διαφοροποίηση και να αυξηθεί η χωρητικότητα, ενώ εκτίμησε ότι μεταξύ του 2026 και του 2028 θα επενδυθούν εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε τέτοιο είδους έργα.
Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή στο Gastrade, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ότι η Ρουμανία αναλύει πιθανά ενδεχόμενα εισόδου στο σχήμα.