Στον «πάγο» μπαίνουν προς το παρόν οι ρυθμίσεις που προωθούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση, έπειτα από νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που περιπλέκει την προσπάθεια της κυβέρνησης να δοθεί λύση σε μια υπόθεση που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Το ΥΠΕΝ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ότι αναμένει να καθαρογραφεί η σχετική απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει κάποια νεότερη νομολογία και εάν από τα νέα δεδομένα και τις σκέψεις που διατυπώνονται από το Δικαστήριο επηρεάζονται οι μεταβατικές διατάξεις που σχεδιάζονται από το υπουργείο για να αντιμετωπιστεί το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης μέχρι τη θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπως και του χαρακτηρισμού του συνόλου του οδικού δικτύου της χώρας.
Σημειώνεται ότι στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ προβλεπόταν ότι οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα ήταν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτές τις ημέρες προς δημόσια διαβούλευση. Όπως όλα δείχνουν, οι διατάξεις δεν θα περιλαμβάνονται τελικά στο πολυνομοσχέδιο.
Στην απόφαση του πενταμελούς Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία «μπλόκαρε» την οικιστική αξιοποίηση ακινήτου σε εκτός σχεδίου περιοχή στη Ρόδο, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «αν και το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται εντός ζώνης οικισμού στη Ρόδο προσομοιάζει με τα εντός οικισμού οικόπεδα λόγω της εγγύτητάς του σε αυτόν, δεν διαθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστη δημόσια οδό, η ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια οικισμού είναι έκταση εκτός σχεδίου πόλης, ενώ σε κάθε περίπτωση και τα εντός σχεδίου ή τα εξομοιούμενα με αυτά εντός οικισμού ακίνητα απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο προκειμένου να είναι οικοδομήσιμα.
Επιπλέον, προστίθεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι διαφοροποιείται το επίμαχο οικόπεδο, διότι, ευρισκόμενο εντός ζώνης οικισμού, προσομοιάζει με τα εντός οικισμού οικόπεδα λόγω της εγγύτητάς του σ’ αυτόν, γεγονός που δημιουργεί πιο έντονη προσδοκία του ιδιοκτήτη για οικιστική αξιοποίηση και δικαιολογεί διαφορετικούς όρους δόμησης από τα λοιπά εκτός σχεδίου ακίνητα. Τούτο αφενός μεν διότι η ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια οικισμού είναι έκταση εκτός σχεδίου πόλης, αφετέρου δε, διότι σε κάθε περίπτωση και τα εντός σχεδίου ή τα εξομοιούμενα με αυτά εντός οικισμού ακίνητα απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο προκειμένου να είναι οικοδομήσιμα»
Ο υπουργός του ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε παρουσιάσει στις αρχές Ιανουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις μεταβατικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση θέτει ειδικές προϋποθέσεις που συνδέονται με:
- εν τοις πράγμασι ύπαρξη οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων που εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
- πλάτος οδού τουλάχιστον 3,5 μέτρων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση πυροσβεστικού οχήματος.
- πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου που θα κατατίθεται ως παρακαταθήκη πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που βρίσκεται το γήπεδο, με βάση προτεραιότητες που προκύπτουν από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Στόχος του κ. Σκυλακάκη είναι μέχρι να ολοκληρωθεί ο οργανωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός με τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, να δώσει λύσεις στις νομικές ασάφειες και να διασφαλιστεί πως ό,τι οικοδομηθεί στο μεσοδιάστημα θα γίνει με τρόπο αποδεκτό και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Όπως έχει τονίσει το ΥΠΕΝ, η εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχει από καταβολής του ελληνικού κράτους και -σε αντίθεση με απόψεις που εκφράζονται- δεν έχει κριθεί ποτέ αντισυνταγματική, ως συνολική έννοια. Άλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει βγάλει αρκετές αποφάσεις που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση, ακυρώνοντας οικοδομικές άδειες και όχι κάποιον νόμο που έχει ψηφιστεί και είναι σε ισχύ.