Το Ιράν κατέσχεσε δύο ξένα πλοία που επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο ιρανικών καυσίμων στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου, μετέδωσε σήμερα ένα τοπικό ΜΜΕ. «Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, κατέσχεσαν δύο πλοία με σημαία Τανζανίας που μετέφεραν 1,5 εκατομμύρια λίτρα καύσιμου ντίζελ, προϊόν λαθρεμπορίου», έγινε γνωστό από το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Τα πλοία, Sea Ranger και Salama, είχαν πλήρωμα 25 μελών ξένης υπηκοότητας», διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τύχη τους ή τις εθνικότητές τους. «Τα πλοία που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μπουσέρ (νοτιοδυτικά) στο πλαίσιο των νομικών διαδικασιών», συμπλήρωσε η ίδια πηγή. Οι ιρανικές αρχές ανακοινώνουν συχνά την κατάσχεση πλοίων που μεταφέρουν παράνομα καύσιμα στον Κόλπο. Η τιμή των καυσίμων στο Ιράν είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά όλο και πιο επικερδές το λαθρεμπόριο προς άλλες χώρες.

Το πετρέλαιο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας του Ιράν, τόσο από άποψη εσόδων όσο και γεωπολιτικής επιρροής. Το Ιράν διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, οι εξαγωγές του έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κυρώσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τις δυνατότητες του Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας τη χώρα σε αναζήτηση εναλλακτικών διαύλων, όπως παράνομες ή παράτυπες εξαγωγές προς χώρες όπως η Κίνα ή μέσω τρίτων.

Παρά τους περιορισμούς, το πετρέλαιο παραμένει στρατηγικό εργαλείο στα χέρια του Ιράν, ιδιαίτερα σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει την απειλή περιορισμού της ροής πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ ως μοχλό πίεσης. Παράλληλα, η επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας (JCPOA) ή ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις με τη Δύση θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για αύξηση των εξαγωγών, βελτιώνοντας τη θέση του Ιράν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Διαβάστε ακόμη