Καθώς οι οικονομικοί περιορισμοί, οι χαμηλές τιμές του αργού και οι περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές αναδιαμορφώνουν το τοπίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι στρατηγικές εξερεύνησης αλλάζουν. Οι εταιρείες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο σε πεδία με χαμηλό κόστος και χαμηλό ρίσκο, ή χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές για την εμπορική αξιοποίηση μικρότερων, προηγουμένως ασύμφορων ανακαλύψεων, επισημαίνει η Rystad Energy.
Η μέθοδος αυτή, γνωστή ως Infrastructure-Led Exploration- ILX, (Εξερεύνηση καθοδηγούμενη από υποδομές) δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντί οι εταιρείες να ψάχνουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο σε εντελώς νέα και απομονωμένα σημεία (γνωστά ως greenfield projects), επικεντρώνονται σε περιοχές κοντά σε ήδη υπάρχουσες μονάδες παραγωγής, αγωγούς ή πλατφόρμες. Δηλαδή, “ψάχνουν δίπλα από εκεί που ήδη παράγουν”. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου καταφέρνουν να μειώνουν το κόστος, να περιορίζουν το ρίσκο, να επιταχύνουν την απόδοση και να μειώνουν τις εκπομπές, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές αντί να επενδύουν σε νέες εγκαταστάσεις από το μηδέν.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διανοιχθεί σχεδόν 900 γεωτρήσεις της ILX παγκοσμίως, επιτυγχάνοντας ποσοστό επιτυχίας 42% – πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 32%. Οι επιδόσεις αυτές υπογραμμίζουν τις δυνατότητες της ILX για τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής και τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Η προσέγγιση αυτή αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας, καθώς όλο και λιγότερες παραμεθόριες περιοχές παραμένουν ανεκμετάλλευτες και ο κλάδος αναζητά πιο βιώσιμες και οικονομικά υγιείς δραστηριότητες.
Το 2025, προγραμματίζονται περίπου 100 γεωτρήσεις ILX παγκοσμίως, με τη Νοτιοανατολική Ασία να ηγείται της δραστηριότητας. Χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσουν γεωτρήσεις σε 15 διαφορετικές λεκάνες, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και τις δυνατότητες της περιοχής. Οι προσπάθειες ILX της Δυτικής Ευρώπης επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στη Νορβηγία, ενώ ο κόλπος του Μεξικού των ΗΠΑ στα βαθιά νερά αναμένεται επίσης να αποτελέσει σημαντικό hotspot.
Διαβάστε ακόμη