Το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν συνάψει εταιρική σχέση για την εξερεύνηση νεοανακαλυφθέντων υπεράκτιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Πακιστάν, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την υποβολή προσφορών για 40 υπεράκτια τεμάχια στις λεκάνες Makran και Indus. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τις άδειες εξερεύνησης τον Φεβρουάριο του 2025. Πακιστανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Mari Energies Limited, Oil and Gas Development Company Limited και Pakistan Petroleum Limited, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την κρατική εταιρεία στην Τουρκία, Türkiye Petrolleri Anonim Ortakl (TPAO).

Το υπεράκτιο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε θεωρείται το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, πίσω από τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά. Εάν τα αποθέματα αυτά είναι τόσο σημαντικά όσο υποστηρίζεται, θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το οικονομικό τοπίο του Πακιστάν, όπου η φτώχεια πλήττει έναν στους τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με το oilprice.com.

Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες, οι διεθνείς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δείξει μικρό ενδιαφέρον για την εξερεύνηση αυτών των αποθεμάτων. Η Shell πούλησε το μερίδιό της στο Πακιστάν στη Saudi Aramco το 2023 και μια δημοπρασία του 2024 για 18 τεμάχια πετρελαίου και φυσικού αερίου απέτυχε να προσελκύσει σημαντικές προσφορές. Ο υπουργός Πετρελαίου του Πακιστάν, Musadik Malik, εξήγησε ότι οι κίνδυνοι ασφαλείας στην περιοχή, ιδίως σε περιοχές με δυνατότητες εξερεύνησης, αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα.

Οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην ασφάλεια για την προστασία των εργαζομένων και των περιουσιακών τους στοιχείων, ένα βάρος που οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Η πρόσφατη βία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε Κινέζους μηχανικούς και περιουσιακά στοιχεία, επιτείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι θαλάσσιες περιοχές του Πακιστάν είναι πλούσιες σε ορυκτά όπως κοβάλτιο, νικέλιο και σπάνιες γαίες, προσφέροντας ευκαιρίες για εξόρυξη σε βαθιά θαλάσσια ύδατα και βιομηχανίες όπως η αλιεία, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και ο οικοτουρισμός. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας έχει επίσης επισημάνει τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, με δυνατότητα αντιστροφής της φθίνουσας παραγωγής και μείωσης των εισαγωγών ενέργειας με επενδύσεις ύψους 25-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις προκλήσεις, οι νεοαποκτηθέντες ενεργειακοί και ορυκτοί πόροι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας του Πακιστάν και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη