Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 11,5% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, καθώς η επιβολή δευτερογενών δασμών από την Ουάσινγκτον και η ακύρωση βασικών αδειών για τη λειτουργία στον ενεργειακό τομέα, που υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ, οδήγησαν σε καθυστερήσεις και αναστολές φορτίων, σύμφωνα με το Reuters. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δασμό 25% στις χώρες που αγοράζουν αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, και ειδοποίησε ξένους εταίρους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA ότι θα ανακαλέσει τις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί για λειτουργία και εξαγωγές από τη χώρα-μέλος του OPEC.
Τα μέτρα ακολούθησαν την αναστολή μιας βασικής άδειας της αμερικανικής εταιρείας Chevron για την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα και την εξαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πέρυσι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το αργό που παράγει η Βενεζουέλα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 27η Μαΐου για τις εταιρείες να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους και τις εξαγωγές τους.
Οι τακτικοί αγοραστές του πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα και την Ινδία ανέστειλαν ορισμένα φορτία που ήταν προγραμματισμένα για μεταφόρτωση στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο, έπειτα από τις ανακοινώσεις. Συνολικά, 42 δεξαμενόπλοια απέπλευσαν από τα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας τον Μάρτιο, μεταφέροντας 804.677 βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού και καυσίμων, καθώς και 341.000 μετρικούς τόνους παραγώγων πετρελαίου και πετροχημικών, σύμφωνα με τα δεδομένα και εσωτερικά έγγραφα της PDVSA.
Η Κίνα ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος αγοραστής του πετρελαίου από τη Βενεζουέλα τον Μάρτιο
Ο μέσος όρος εξαγωγών του Μαρτίου ήταν 7,8% χαμηλότερος από τις εξαγωγές του αντίστοιχου μήνα του 2024 και ο χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο. Η Κίνα ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος αποδέκτης του αργού από τη Βενεζουέλα τον Μάρτιο, με 483.700 bpd, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 210.700 bpd, την Ινδία με 60.160 bpd και την Κούβα με 50.130 bpd. Δεν πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι της PDVSA προγραμματίζουν και φορτώνουν πιθανώς τα τελευταία τους φορτία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, δήλωσε αργά την Τρίτη σε ανάρτηση στο Telegram ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε το Reuters είναι λανθασμένα και ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8,78% τον Μάρτιο. Δεν παρείχε, ωστόσο, κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή λεπτομέρειες για τον ισχυρισμό της.
Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απορρίπτει εδώ και καιρό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς τις ως παράνομα μέτρα που συνιστούν έναν «οικονομικό πόλεμο» με στόχο την παράλυση της Βενεζουέλας. Δύο δεξαμενόπλοια έχουν εγκαταλείψει τα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας χωρίς να φορτώσουν από τον Φεβρουάριο, καθώς η πίεση της κυβέρνησης Τραμπ προς τη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει αυξηθεί, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί την κυβέρνηση Μαδούρο ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη λαθρομετανάστευση προς τις ΗΠΑ.
Άλλα δεξαμενόπλοια παρέμειναν επί εβδομάδες κοντά στα λιμάνια της Βενεζουέλας, ακόμη και μετά τη λήψη αδειών φόρτωσης από την PDVSA, καθώς πολλοί πελάτες και ιδιοκτήτες πλοίων αναμένουν να δουν πώς θα εφαρμοστούν οι δευτερογενείς δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ. Πάνω από 80 δεξαμενόπλοια βρίσκονταν αυτή την εβδομάδα μέσα ή κοντά στα ύδατα της Βενεζουέλας, εκ των οποίων 35 ήταν ήδη φορτωμένα, αλλά δεν είχαν αναχωρήσει, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η Tankertrackers.com.
Αν τα μέτρα των ΗΠΑ συνεχιστούν, αναμένεται να πλήξουν την κύρια πηγή εσόδων της Βενεζουέλας τους επόμενους μήνες, όπως συνέβη το 2020, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δευτερογενείς ενεργειακές κυρώσεις στη χώρα, σύμφωνα με ειδικούς. Ωστόσο, η Βενεζουέλα θα μπορούσε να βρει νέους τρόπους διάθεσης του πετρελαίου της στην Ασία, μέσω τρίτων χωρών και μεταφορτώσεων στη θάλασσα, μια λύση που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί που βρίσκονται υπό κυρώσεις, καθώς και η ίδια η Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε ακόμη