Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, θα προεδρεύσει σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και πετρελαϊκών παραγωγών την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν μια πιθανή απαγόρευση εξαγωγών που αφορούν βενζίνη από τους παραγωγούς καυσίμων από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τρεις πηγές της βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Reuters, το γραφείο του Νόβακ αρνήθηκε να σχολιάσει. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής ενδέχεται να προτείνει να απαγορευτεί το να εξάγεται βενζίνη για έναν μήνα από τους μεγάλους παραγωγούς, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών χονδρικής ενόψει της περιόδου σποράς. Αυτή τη στιγμή, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επιτρέπεται να εξάγουν βενζίνη, αλλά οι έμποροι και οι μεταπωλητές απαγορεύεται να το κάνουν, βάσει μέτρου που εφαρμόστηκε αρχικά τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Γιατί η Ρωσία σκέφτεται να σταματήσει να εξάγει βενζίνη

Η αρχική απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης εισήχθη για να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση των τιμών χονδρικής στα καύσιμα και ο κίνδυνος έλλειψης στην εγχώρια αγορά. Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει προμήθειες προς την υπό ρωσική ηγεσία Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, που αποτελείται από πέντε πρώην σοβιετικά κράτη, καθώς και προς χώρες όπως η Μογγολία, με τις οποίες η Ρωσία έχει διακρατικές συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων. Τα κράτη που εισάγωγουν την περισσότερη ρωσική βενζίνη περιλαμβάνουν τη Νιγηρία, τη Λιβύη, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς βενζίνης παγκοσμίως. Ωστόσο, εδώ και κάποιο διάστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις που επηρεάζουν τις εξαγωγές της. Το 2024, οι θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 9,1%, φτάνοντας τους 113,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Αυτή η μείωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως επιθέσεις με drones σε κρίσιμα διυλιστήρια, απαγορεύσεις εξαγωγών, πτώση των τιμών και αυξημένο κόστος παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη