Χιλιάδες εθελοντές εργάζονται για να μετριάσουν τις ζημιές από τη σημαντική διαρροή μαζούτ στο στενό του Κερτς, κοντά στην κατεχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία, που προκλήθηκε από δύο δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν από καταιγίδα. Η διαρροή σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, με το μαζούτ να συνεχίζει να ξεβράζεται κατά μήκος της ακτογραμμής. Περισσότεροι από 10.000 εθελοντές συμμετέχουν ενεργά στη διάσωση της άγριας ζωής και στον καθαρισμό της μολυσμένης άμμου, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας. Αυτό έγινε μετά την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων μαζούτ στο περιβάλλον από δύο δεξαμενόπλοια, το ένα εκ των οποίων προσάραξε και το άλλο έμεινε κατεστραμμένο και ακυβέρνητο.
Η πετρελαιοκηλίδα χαρακτηρίστηκε ως «οικολογική καταστροφή» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την Τετάρτη, αξιωματούχοι του Κρασνοντάρ επιβεβαίωσαν ότι το πετρέλαιο συνέχισε να βγαίνει στην επιφάνεια κατά μήκος των παραλιών της Ανάπα, ενός τοπικού θέρετρου, ενώ το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε ότι πάνω από 71.000 τόνοι μολυσμένης άμμου και χώματος απομακρύνθηκαν κατά μήκος 56 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτιμήθηκε ότι έως και 200.000 τόνοι γης μπορεί να είχαν μολυνθεί. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, οι εθελοντές εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κυβερνητική υποστήριξη ήταν ανεπαρκής, επικαλούμενοι ανεπαρκή εξοπλισμό, έλλειψη μέτρων προστασίας και τις τοξικές αναθυμιάσεις στις οποίες εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος
Θαλασσοπούλια επικαλυμμένα με πετρέλαιο και ανησυχίες για τον θάνατο περισσότερων από 20 δελφινιών-οι οποίες διερευνώνται από το κέντρο διάσωσης δελφινιών Delfa-, είναι μερικές από τις επιπτώσεις της διαρροής της πετρελαιοκηλίδας.
Σύμφωνα με το euronews, ο πορθμός του Κερτς χωρίζει τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέχει η Ρωσία από τη Ρωσία και αποτελεί σημαντική παγκόσμια ναυτιλιακή οδό, παρέχοντας διέλευση από την εσωτερική Αζοφική Θάλασσα προς τη Μαύρη Θάλασσα. Υπήρξε επίσης βασικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014. Το 2016, η Ουκρανία προσέφυγε κατά της Μόσχας στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπάθησε να αποκτήσει παράνομα τον έλεγχο της περιοχής. Το 2021, η Ρωσία έκλεισε το στενό για αρκετούς μήνες. Τον Δεκέμβριο, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την πετρελαιοκηλίδα ως «μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή» και ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις στα ρωσικά δεξαμενόπλοια.
Οι μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές συνέπειες της διαρροής είναι ακόμη αβέβαιες, αλλά οι κάτοικοι και οι εθελοντές της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλίμακα της καταστροφής. Οι εκκλήσεις για διεθνή παρέμβαση και υποστήριξη αυξάνονται, καθώς η πετρελαιοκηλίδα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για την άγρια ζωή όσο και για την τοπική οικονομία. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαρροή επιδεινώνουν περαιτέρω το οικολογικό τίμημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν ότι η κρίση θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα της περιοχής.
Διαβάστε ακόμη