Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν χαμηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση στις κορυφαίες χώρες κατανάλωσης, επισημαίνει το Reuters.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 60 σεντς, ή 0,8%, στα $74,59 το βαρέλι στις 05:30 GMT. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 62 σεντς, ή 0,9%, φτάνοντας στα $71,61 το βαρέλι. Σε ετήσια βάση, το Brent σημείωσε πτώση 3,2%, ενώ το WTI μειώθηκε κατά 0,1%.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, αλλά με πιο αργό ρυθμό, σύμφωνα με επίσημη έρευνα εργοστασίων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, υποδεικνύοντας ότι ένα κύμα νέων κινήτρων συμβάλλει στην υποστήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Οι κινεζικές αρχές έχουν επίσης συμφωνήσει να εκδώσουν ειδικά κρατικά ομόλογα 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν ($411 δισεκατομμυρίων) το 2025 για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως ανέφερε το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ασθενέστερες προοπτικές ζήτησης στην Κίνα ανάγκασαν τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου το 2025.
IEA: Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση το 2025
Ο OPEC και οι σύμμαχοί του ανέβαλαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα το σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2025, εν μέσω πτωτικής πορείας των τιμών. Ο IEA αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση το 2025, ακόμη και αν οι περικοπές του OPEC+ παραμείνουν, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εκτός OPEC ξεπερνά τη χαμηλή ζήτηση.
Παρότι οι ασθενείς μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης έχουν επηρεάσει τις τιμές, αυτές θα μπορούσαν να βρουν βραχυπρόθεσμη υποστήριξη από τη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τα οποία εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.
Η εστίαση των επενδυτών την επόμενη χρονιά θα στραφεί στην πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve, αφού η κεντρική τράπεζα προβλέπει μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων, αντί για τέσσερις που είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο, λόγω της επίμονης υψηλής πληθωριστικής πίεσης. Χαμηλότερα επιτόκια γενικά ενθαρρύνουν τον δανεισμό και την ανάπτυξη, που με τη σειρά τους αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από τα επιτόκια των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες διαφορές επιτοκίων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων οικονομιών έχουν ενισχύσει το δολάριο, επιβαρύνοντας άλλες νομισματικές μονάδες. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τις αγορές πετρελαίου πιο ακριβές για τους καταναλωτές εκτός ΗΠΑ, μειώνοντας τη ζήτηση.
Οι αγορές προετοιμάζονται επίσης για τις πολιτικές του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνουν χαλάρωση ρυθμίσεων, μείωση φόρων, αύξηση δασμών και αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, οι οποίες αναμένεται να είναι ταυτόχρονα υποστηρικτικές για την ανάπτυξη και πληθωριστικές, ευνοώντας τελικά το δολάριο.
Διαβάστε ακόμη