Το πετρέλαιο σημειώνει απώλειες την Τρίτη, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά η αγορά βρήκε στήριξη στην υπόσχεση της Κίνας να αυξήσει την πολιτική τόνωσης, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση του κορυφαίου παγκόσμιου αγοραστή αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν νωρίτερα πτώση 32 σεντς ή περίπου 0,4% στα 71,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν πτώση 37 σεντς, ή 0,5% χαμηλότερα, στα 68 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του 1% τη Δευτέρα.

«Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται να περιορίζονται, γεγονός που οδήγησε τους συμμετέχοντες στην αγορά να τιμολογήσουν τους δυνητικά χαμηλούς κινδύνους μιας ευρύτερης περιφερειακής διάχυσης που θα οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή της προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG Yeap Jun Rong.

Οι αντάρτες της Συρίας εργάζονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, την αποκατάσταση της τάξης μετά την απομάκρυνση του Άσαντ, με τις τράπεζες και τον πετρελαϊκό τομέα της χώρας να επαναλαμβάνουν τις εργασίες τους την Τρίτη.

Ενώ η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν, και η αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να αυξήσει την περιφερειακή αστάθεια.

Η μεταβίβαση της εξουσίας ακολούθησε 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και έθεσε τέλος σε πάνω από 50 χρόνια βάναυσης διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.

Η αγορά επικεντρώνεται επίσης στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της στις 17-18 Δεκεμβρίου, αλλά οι έμποροι περιμένουν να δουν αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτή την προοπτική.

«Οι αγορές πετρελαίου ήταν μια συνάρτηση της ζήτησης περισσότερο από τις αφηγήσεις από την πλευρά της προσφοράς φέτος και ως εκ τούτου, οι επενδυτές διστάζουν να λάβουν κερδοσκοπικές θέσεις στο πετρέλαιο πριν από τις βασικές αποφάσεις πολιτικής της Fed», δήλωσε η ανώτερη αναλύτρια αγοράς της Phillip Nova Priyanka Sachdeva.

Οι μειώσεις περιορίστηκαν από τις θετικές προσδοκίες για την οικονομία της Κίνας, μετά τις αναφορές ότι η Κίνα θα υιοθετήσει μια «κατάλληλα χαλαρή» νομισματική πολιτική το επόμενο έτος – την πρώτη χαλάρωση της στάσης της εδώ και περίπου 14 χρόνια, για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ενώ οι ελπίδες της αγοράς είναι υψηλές για επιθετικά κίνητρα πολιτικής, τα κέρδη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να είναι περιορισμένα έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα του Πεκίνου στις προοπτικές της ζήτησης αργού της χώρας, δήλωσε ο Yeap της IG.

Σε ένα θετικό σημάδι, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας σημείωσαν άλμα τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στην πρώτη ετήσια αύξηση εδώ και επτά μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τρίτη, καθώς οι χαμηλότερες τιμές των προμηθειών της Μέσης Ανατολής και η αποθεματοποίηση της ζήτησης τόνωσαν τις αγορές.

Διαβάστε ακόμη