Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα (25/11) μετά από άνοδο 6% την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμειναν κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων, καθώς αυξήθηκαν οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, της Ρωσίας και του Ιράν, αυξάνοντας τους κινδύνους διακοπής της προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου μπρεντ υποχώρησαν κατά 26 σεντς ή 0,35% στα 74,91 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ διαμορφώνονταν στα 70,97 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 27 σεντς ή 0,38%.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα διακανονισμού τους από τις 7 Νοεμβρίου, αφού η Ρωσία εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο στην Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τα πλήγματα του Κιέβου κατά της Ρωσίας με τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων.

«Οι τιμές του πετρελαίου ξεκινούν τη νέα εβδομάδα με κάποια ελαφρά ψυχραιμία, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν περισσότερα στοιχεία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές πολιτικής της Fed για να δώσουν τον τόνο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

«Οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν ανέβει λίγο τον τελευταίο καιρό, οδηγώντας σε κάποια τιμολόγηση των κινδύνων μιας ευρύτερης κλιμάκωσης που ενδεχομένως να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου», πρόσθεσε.

Καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν κάποια μόχλευση ενόψει των όποιων επερχόμενων διαπραγματεύσεων υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι εντάσεις ενδέχεται να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, διατηρώντας τις τιμές του Brent υποστηριζόμενες γύρω στα 70-80 δολάρια, πρόσθεσε ο Yeap.

Επιπλέον, το Ιράν αντέδρασε σε ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη η επιτροπή του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, διατάσσοντας μέτρα όπως η ενεργοποίηση διαφόρων νέων και προηγμένων φυγοκεντρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Η μομφή της ΙΑΕΑ και η αντίδραση του Ιράν αυξάνει την πιθανότητα ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις κατά των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν όταν αναλάβει την εξουσία», ανέφερε σε σημείωμά του ο Vivek Dhar, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν στο περιθώριο περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, περίπου το 1% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, είπε.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα με τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις στις 29 Νοεμβρίου.

«Οι αγορές ανησυχούν όχι μόνο για τις ζημιές στα λιμάνια πετρελαίου και τις υποδομές, αλλά και για την πιθανότητα μετάδοσης του πολέμου και εμπλοκής περισσότερων χωρών», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν επίσης στην αυξανόμενη ζήτηση αργού πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία, τον κορυφαίο και τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, αντίστοιχα.

Οι εισαγωγές αργού της Κίνας ανέκαμψαν τον Νοέμβριο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές προσέλκυσαν τη ζήτηση για αποθεματοποίηση, ενώ τα ινδικά διυλιστήρια αύξησαν τη διακίνηση αργού κατά 3% σε ετήσια βάση στα 5,04 εκατ. bpd τον Οκτώβριο, ενισχυμένα από τις εξαγωγές καυσίμων.

Για την εβδομάδα, οι έμποροι θα παρακολουθούν τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) των ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, καθώς αυτά πιθανότατα θα δώσουν πληροφορίες για τη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Sachdeva.

Στο μεταξύ ανάλυση της Goldman Sachs αναφέρει ότι το πετρέλαιο ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με δυσκολίες τα επόμενα χρόνια.. Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι η τιμή του ,πρεντ θα μπορούσε να υποχωρήσει στα χαμηλά επίπεδα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι έως το τέλος του 2026. Αυτή η πρόβλεψη εξαρτάται από την πιθανή εφαρμογή δασμολογικών μέτρων από τον Ντόναλντ Τραμπ ή από την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την επόμενη χρονιά.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση μεταφράζεται σε πτώση της τάξης του 20% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές και περίπου 25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της φετινής χρονιάς, που διαμορφώνεται στα 80 δολάρια ανά βαρέλι. Ήδη, οι τιμές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς η προσφορά αυξάνεται, ενώ η ζήτηση παρουσιάζει μικρή ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη