Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η επικείμενη περίοδος υπερπροσφοράς δημιουργούν την ιδανική ευκαιρία να ενισχυθούν οι κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, υποστηρίζει ο Julian Lee, στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου του Bloomberg. Ο υφιστάμενος μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμών, που εισήχθη για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου, έχει αποτύχει να μειώσει ουσιαστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Με τις τιμές του μπρεντ να βρίσκονται κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι —μειωμένες κατά περισσότερο από 25% σε σύγκριση με όταν σχεδιάστηκε το ανώτατο όριο τιμών— οι ανησυχίες για μεγάλη αύξηση των τιμών λόγω αυστηρότερων κυρώσεων είναι πλέον λιγότερο έντονες.
Το ανώτατο όριο τιμών, αν και αρχικά απέκλεισε ορισμένα πλοία που παραβίασαν τις κυρώσεις, έχει αποδυναμωθεί. Η Μόσχα έχει επαναφέρει αυτά τα πλοία σε λειτουργία χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες. Αυτή τη στιγμή, 90 ρωσικά δεξαμενόπλοια βρίσκονται υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ. Η επέκταση αυτής της λίστας και η επιβολή κυρώσεων σε λιμάνια και διυλιστήρια που χρησιμοποιούν αυτά τα πλοία θα μπορούσε να διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα της Ρωσίας. Ο «σκιώδης στόλος», ένα δίκτυο περίπου 600 δεξαμενόπλοιων, παραμένει κρίσιμος για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου. Εάν βασικοί αγοραστές όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία μειώσουν τις εισαγωγές μέσω αυτού του στόλου, οι ρωσικές εξαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά.
Η μείωση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πιθανότατα θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές στην τρέχουσα ασθενή αγορά, καθώς η προσφορά και η ζήτηση θα εξισορροπηθούν φυσικά. Ωστόσο, αυτή η μείωση θα περιορίσει σημαντικά τα έσοδα του Κρεμλίνου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εφεδρική παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ, που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα μπορούσε εύκολα να καλύψει την απώλεια των ρωσικών βαρελιών — αν η ομάδα επιλέξει να δράσει.
Οι γεωπολιτικές δυναμικές περιπλέκουν την κατάσταση. Οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας είναι πιο στενές τώρα από ό,τι κατά το παρελθόν, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα για το αν το Ριάντ θα ταχθεί υπέρ της Ουάσιγκτον. Αυτή η διστακτικότητα υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της αναδιαμόρφωσης των παγκόσμιων πολιτικών πετρελαίου για να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει εντείνει τη στήριξη στην Ουκρανία, και η εφαρμογή αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του Κιέβου. Το χρονικό παράθυρο για αποτελεσματική δράση μπορεί να κλείσει με την ανάληψη καθηκόντων από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένων πιθανών αλλαγών στις πολιτικές προτεραιότητες.
Διαβάστε ακόμη