Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές για δεύτερη ημέρα, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, που ενδέχεται να επηρεάσουν τον εφοδιασμό από τη Ρωσία, και οι ενδείξεις για αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αργού, αντιστάθμισαν τα στοιχεία που καταγράφουν άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ νωρίτερα υποχωρούσαν κατά 5 σεντς στα 73,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate παρέμειναν αμετάβλητα στα 69,39 δολάρια ανά βαρέλι.

Η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ της μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού Ρωσίας και της Ουκρανίας διατήρησε ένα επίπεδο κάτω από την αγορά αυτή την εβδομάδα.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου (Brent) θα παραμείνουν πάνω από το επίπεδο των 70 δολαρίων προς το παρόν, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Επανέρχονται οι κίνδυνοι διαταραχών εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου

Την Τρίτη, η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, δήλωσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέβασε τον πήχη για μια πιθανή πυρηνική επίθεση.

«Αυτό σηματοδοτεί μια νέα αύξηση των εντάσεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και επαναφέρει στο επίκεντρο τον κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,75 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του American Petroleum Institute.

Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 100.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 2,48 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 900.000 βαρελιών.

Οι αδύναμες εισαγωγές από την Κίνα μέχρι στιγμής φέτος έχουν συμπαρασύρει τις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να βυθίζεται κατά 20% από το ανώτατο επίπεδο του Απριλίου, που ξεπερνούσε τα 92 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη