Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή λόγω των ενδείξεων ότι η ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, συνεχίζει να υπολείπεται εν μέσω της άνισης οικονομικής της ανάκαμψης, σύμφωνα με το Reuters.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ σημείωναν πτώση 65 σεντς ή 0,9% στα 71,91 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν πτώση 62 σεντς ή 0,9% στα 68,08 δολάρια.
Για την εβδομάδα, το μπρεντ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,7%, ενώ το WTI θα υποχωρήσει κατά 3,3%.
«Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάπως σταθεροποιηθεί γύρω από το επίπεδο στήριξης των 71,00 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, η έλλειψη ενός συγκεκριμένου ανοδικού καταλύτη υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη των τιμών παραμένει χλιαρή προς το παρόν», ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.
Η προοπτική της αύξησης των προμηθειών από τις ΗΠΑ και τον ΟΠΕΚ+ μαζί με τις αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, ενώ οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι πλέον «πιο κοντά σε ένα κέρμα» υπό μια λιγότερο ήπια Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Yeap.
Τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας επεξεργάστηκαν τον Οκτώβριο 4,6% λιγότερο αργό από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας πτώση σε ετήσια βάση για έβδομο μήνα, εν μέσω του κλεισίματος ορισμένων μονάδων και των μειωμένων ρυθμών λειτουργίας σε μικρότερα ανεξάρτητα διυλιστήρια, όπως έδειξαν την Παρασκευή τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η πτώση των ρυθμών λειτουργίας σημειώθηκε καθώς η αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων της Κίνας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα και τα προβλήματα ζήτησης στον τομέα των ακινήτων της έδειξαν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, παρόλο που οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μεγαλύτερες προβλέψεις έδειξαν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν πτωτικά.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση το 2025, ακόμη και αν παραμείνουν σε ισχύ οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή από τις ΗΠΑ και άλλους εξωτερικούς παραγωγούς ξεπερνά την υποτονική ζήτηση.
Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης το 2024 κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως σε 920.000 βαρέλια ημερησίως και άφησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2025 ελάχιστα τροποποιημένη σε 990.000 βαρέλια ημερησίως.
Ο ΟΠΕΚ μείωσε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος και το 2025, υπογραμμίζοντας την αδυναμία στην Κίνα, την Ινδία και άλλες περιοχές, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της ομάδας παραγωγών για το 2024.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση κατά 750.000 βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, δήλωσε η EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 600.000 βαρέλια. Τα αποθέματα αποσταγμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν επίσης απροσδόκητα κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Διαβάστε ακόμη