Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη (13/11) λόγω των ενδείξεων για βραχυπρόθεσμη στενότητα της προσφοράς, αλλά παρέμειναν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, μία ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,24% στα 72,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 14 σεντς ή 0,21% στα 68,26 δολάρια.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν, καθώς η στενότητα στη φυσική αγορά αντιστάθμισε το πτωτικό κλίμα για τη ζήτηση. Οι αγοραστές στη φυσική αγορά ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, με κάθε διαθέσιμο φορτίο να απορροφάται γρήγορα», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Όμως, οι προβλέψεις για μείωση της ζήτησης και η αδυναμία του μεγάλου καταναλωτή Κίνα συνέχισαν να επιβαρύνουν το κλίμα στην αγορά.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές θα παγιωθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη προσπάθεια για ανάκαμψη πωλήθηκε γρήγορα.

«Η απουσία πιο άμεσων δημοσιονομικών κινήτρων από την Κίνα ρίχνει σκιά στις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις προοπτικές υψηλότερης παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ με την προεδρία Τραμπ και τα διαφαινόμενα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής», πρόσθεσε ο Yeap.

Στη μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,82 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, μειωμένη από την αύξηση κατά 1,93 εκατομμύρια bpd που προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της αδυναμίας της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν με άνοδο 0,1% την Τρίτη μετά την είδηση, αφού είχαν υποχωρήσει κατά περίπου 5% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2025 σε 1,54 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από 1,64 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος έχει πολύ χαμηλότερη άποψη, πρόκειται να δημοσιεύσει την Πέμπτη τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του.

«Η επανεκλογή του πρώην προέδρου Τραμπ είναι απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, κατά την άποψή μας», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays.

Ωστόσο, οι αγορές θα εξακολουθούν να αισθάνονται τις επιπτώσεις μιας διακοπής του εφοδιασμού από το Ιράν ή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, σύμφωνα με την Barclays.

Ο αναμενόμενος υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, είναι γνωστός για τη σκληρή του στάση απέναντι στο Ιράν, την Κίνα και την Κούβα. Η αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων στο Ιράν θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ενώ μια πιο σκληρή προσέγγιση στην Κίνα θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή του κόσμου.

Δύο κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι τα επιτόκια λειτουργούν ως φρένο στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο του 2%, υποδηλώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος 4,50%-4,75%. Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη