Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2025 λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της αγοράς, λέει ο Aldo Spanjer της BNP Paribas. «Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση κάποιας προσφοράς σε μια αδύναμη αγορά θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον ΟΠΕΚ+, καθώς όχι μόνο θα έχανε έσοδα αλλά και δεν θα κέρδιζε μερίδιο αγοράς», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Ο Spanjer αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επικεντρώσει την αφήγησή του γύρω από τις περικοπές αποζημιώσεων από το Ιράν, τη Ρωσία και το Καζακστάν, γεγονός που θα δημιουργούσε χώρο για την επιστροφή κάποιων ποσοτήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal.

Που κυμαίνονται οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή και βρίσκονται σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου άνω του 1%, καθώς οι εντάσεις στην κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου, τη Μέση Ανατολή, και η επανέναρξη των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τις επόμενες ημέρες κράτησαν τους εμπόρους σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ σημείωσαν άνοδο 18 σεντς ή 0,2% στα 74,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 70,34 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 15 σεντς ή 0,2%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 58 σεντς το βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού οι τιμές κυμάνθηκαν σε σχέση με τις προσδοκίες για αύξηση ή μείωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι έμποροι πετρελαίου αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ σε μια πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χτύπημα των πετρελαϊκών υποδομών της Τεχεράνης και να διαταράξει τον εφοδιασμό, αν και οι αναφορές έλεγαν ότι το Ισραήλ θα πλήξει ιρανικούς στρατιωτικούς και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους.

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα τις επόμενες ημέρες. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια παρατεταμένη ισραηλινή εκστρατεία στον Λίβανο, ενώ η Γαλλία έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός και επικέντρωση στη διπλωματία.

Η Goldman Sachs άφησε την Πέμπτη αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, εκτιμώντας ότι η κινεζική τόνωση των τιμών της ενέργειας είναι μέτρια σε σχέση με μεγαλύτερους παράγοντες, όπως η προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και ο χειμερινός καιρός για το φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη