Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050, παρά τις προσπάθειες για ενεργειακή μετάβαση. Στην ομιλία του κατά τη Διεθνή Ενεργειακή Εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, ο Νάσερ ανέφερε ότι, ακόμα και αν σταματήσει η αύξηση της ζήτησης, δεν αναμένεται μια ξαφνική πτώση. Αντιθέτως, η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε ότι η ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 70% από το 2000.

Ο Νάσερ σημείωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί σε ώριμες αγορές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, ωστόσο αυτές οι περιοχές εξακολουθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται και τα βιοτικά επίπεδα βελτιώνονται, ακολουθώντας τα πρότυπα κατανάλωσης των ανεπτυγμένων χωρών.

Η άποψη του CEO της Saudi Aramco για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, ο Νάσερ τόνισε ότι η πρόοδος είναι αργή και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Επισήμανε ότι η τρέχουσα στρατηγική για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αναφέροντας την τριπλάσια αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ως παράδειγμα. Επιπλέον, η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι περιορισμένη, με μόνο 57 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 1,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε οικονομικούς και υποδομικούς περιορισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Νάσερ εξέφρασε αισιοδοξία για την Κίνα, σημειώνοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα οικονομικής τόνωσης θα ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου, ιδιαίτερα στους τομείς των καυσίμων αεροπορίας και των υγρών προς χημικά προϊόντα. Η Aramco σχεδιάζει να ενισχύσει τη συνεργασία της με κινεζικές εταιρείες για να επεκταθεί στην αγορά των υγρών προς χημικά, καθώς η Κίνα έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την ανάπτυξη αυτού του τομέα. Τέλος, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Νάσερ δήλωσε ότι η Aramco είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε διαταραχές στην αγορά, διατηρώντας μακροχρόνιες σχέσεις με πελάτες σε Ινδία και Κίνα, και διασφαλίζοντας την αδιάκοπη παροχή πετρελαίου, παρά τις προκλήσεις από άλλους προμηθευτές, όπως η Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη