Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, ανακτώντας σχεδόν τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επανήλθαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει των αμερικανικών εκλογών, παρά τα μεικτά αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου μπρεντ αυξήθηκαν κατά 95 σεντς ή 1,27% στα 75,91 δολάρια νωρίτερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ σκαρφάλωσαν κατά 1 δολάριο ή 1,41% στα 71,77 δολάρια, καθώς η ανταλλαγή σφοδρών πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνέχισε να ανησυχεί τις αγορές για την προσφορά.

Εβδομαδιαία κέρδη 4% για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κερδίσει σχεδόν 4% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, συμβάλλοντας στον περιορισμό των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας που ξεπέρασαν το 7%, λόγω των ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση και την αποκλιμάκωση των ενδεχόμενων διαταραχών που προκαλούνται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η ασταθής κίνηση στις τιμές του πετρελαίου είναι ένα μείγμα τεχνικής αντίδρασης στην αβεβαιότητα που διαφαίνεται για το μέλλον,» δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλυτής αγοράς στην Phillip Nova.

«Εν μέσω έλλειψης υποστηρικτικών καταλυτών και με αρνητικά συναισθήματα σε όλες τις αγορές πετρελαίου, η επιθετικότητα των αγοραστών πετρελαίου σε κάθε πρόσθετο πρωτοσέλιδο για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται πλήρως δικαιολογημένη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα κατά της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ανέφεραν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η τελευταία τέτοια επίθεση εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Ακολούθησαν νωρίτερα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού την Τετάρτη και αφού η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε για πρώτη φορά κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Οι εντεινόμενες ανταλλαγές πυρών έρχονται καθώς η Ουάσινγκτον κάνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων Χεζμπολάχ και Χαμάς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η τρέχουσα αστάθεια ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας των αμερικανικών εκλογών, ακολουθούμενη από την απόφαση πολιτικής του Fed, εξασφαλίζει αρκετή έλξη για να προκαλέσει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ακόμη και αν οι προμήθειες παραμένουν άφθονες, δήλωσε η Sachdeva της Phillip Nova.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 270.000 βαρελιών.

Παρά τη συσσώρευση αποθεμάτων, η τεκμαρτή ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα πελάτη.

Επίσης, στο μέτωπο της ζήτησης πετρελαίου, η στήριξη προήλθε από την ισχυρότερη ζήτηση για αποστάγματα, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan σε σημείωμα πελάτη, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση στην Ασία και τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων αποσταγμάτων αποσταγμάτων σε αρκετές μεγάλες αγορές.

Διαβάστε ακόμη