Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη μετά τα στοιχεία της βιομηχανίας που έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού διογκώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, αν και η πτώση περιορίστηκε καθώς η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις διπλωματικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ σημείωσαν πτώση κατά 20 σεντς ή 0,3% στα 75,84 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 20 σεντς ή 0,3% στα 71,54 δολάρια το βαρέλι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού διαμορφώθηκαν υψηλότερα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

«Η αγορά συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν», ανέφεραν αναλυτές της ING την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των τιμών την Τρίτη ενδεχομένως να οφείλεται στην έλλειψη αποτελέσματος από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν είχε «εκτεταμένες συνομιλίες» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανώτερους Ισραηλινούς ηγέτες, προτρέποντάς τους να μεταφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσης την Τρίτη ότι σκότωσε τον Χασίμ Σαφιντίν, τον διάδοχο του εκλιπόντος ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε ισραηλινή επίθεση με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη μαχητική οργάνωση.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα τραβήξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να βλέπει ενδεχομένως κάποιο αδιέξοδο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

«Οι πρόσφατες προσπάθειες τόνωσης της Κίνας μπορεί να μεταφραστούν σε κάποια επιτυχία στη σταθεροποίηση των συνθηκών ή ακόμη και να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη μπροστά, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση πετρελαίου», πρόσθεσε ο Yeap.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,64 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute την Τρίτη, επιβαρύνοντας τις τιμές. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 300.000 βαρέλια.

«Με τις τιμές του πετρελαίου να ταλαντεύονται από το υπερπουλημένο στο υπεραγορασμένο έδαφος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η διατήρηση μιας θέσης και στις δύο πλευρές της αγοράς μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση», ανέφερε σε σημείωμά του ο Jim Ritterbusch, της Ritterbusch and Associates στη Φλόριντα.

Η Goldman Sachs δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 76 δολάρια το βαρέλι το 2025 με βάση ένα μέτριο πλεόνασμα αργού και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη