Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ ανανέωσε τις προσπάθειές του να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και καθώς η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να επιβαρύνει την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωναν πτώση 19 σεντς ή 0,3% στα 74,1 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου ήταν 18 σεντς χαμηλότερα στα 70,43 δολάρια το βαρέλι την τελευταία ημέρα του συμβολαίου ως εμπρόσθιο μήνα.

Τα πιο ενεργά διαπραγματεύσιμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI για τον Δεκέμβριο , τα οποία σύντομα θα γίνουν ο μπροστινός μήνας, έχασαν 14 σεντς ή 0,2% στα 69,9 δολάρια το βαρέλι.

Τόσο το μπρεντ όσο και το WTI διαμορφώθηκαν σχεδόν 2% υψηλότερα τη Δευτέρα, ανακτώντας μέρος της πτώσης της περασμένης εβδομάδας που ξεπέρασε το 7%, χωρίς να έχουν κοπάσει οι μάχες στη Μέση Ανατολή και με την αγορά να εξακολουθεί να είναι νευρική για τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διακοπή της προσφοράς πετρελαίου.

Τα κέρδη της Δευτέρας μπορούν να αποδοθούν σε τεχνικές απολήψεις κερδών και κάλυψη βραχυπρόθεσμων πωλήσεων, δεδομένης της πτωτικής τάσης του πετρελαίου, με τις προβλέψεις να δείχνουν χαμηλότερη ζήτηση και υπερπροσφορά στις αγορές πετρελαίου, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια της Phillip Nova, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατευθύνθηκε τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την εκτόνωση της σύγκρουσης που έχει επεκταθεί στο Λίβανο.

Η Κίνα μείωσε τη Δευτέρα τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς, όπως αναμενόταν κατά τον μηνιαίο καθορισμό, μετά τις μειώσεις άλλων επιτοκίων πολιτικής τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο δέσμης μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 το τρίτο τρίμηνο, τροφοδοτώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη το 2025, παρά τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από το Πεκίνο, καθώς η Νο 2 οικονομία στον κόσμο ηλεκτροδοτεί τον στόλο των αυτοκινήτων της και αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Παρόλα αυτά, η Saudi Aramco είναι «αρκετά αισιόδοξη» για τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, ιδίως υπό το φως του πακέτου κινήτρων της κυβέρνησης που στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού.

Διαβάστε ακόμη