Η παραγωγή των διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε κατά 5,4% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, μειούμενη για έκτο συνεχόμενο μήνα, ακόμη και με την έναρξη λειτουργίας μιας νέας μονάδας, καθώς η αδύναμη κατανάλωση καυσίμων και τα ισχνά περιθώρια διύλισης περιόρισαν την επεξεργασία.

Τα διυλιστήρια επεξεργάστηκαν 58,73 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), που αντιστοιχούν σε 14,29 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (bpd).

Το επίπεδο του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε από τα 13,91 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα του Αυγούστου, καθώς ορισμένα διυλιστήρια επέστρεψαν από προγραμματισμένες επισκευές και καθώς ξεκίνησε η λειτουργία ενός νέου διυλιστηρίου στη Shandong.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί του Reuters με βάση το περυσινό στοιχείο της NBS, που ήταν 63,62 εκατομμύρια τόνοι, έδειξαν ότι η παραγωγή του Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά 7,7%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπηρεσία δεδομένων έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Το προσωπικό της τηλεφωνικής γραμμής παροχής συμβουλών για τα στοιχεία της NBS, με το οποίο επικοινώνησε το Reuters, αναγνώρισε ότι ο οργανισμός αναθεωρεί κατά καιρούς τα βασικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παρά την ετήσια αύξηση της κατανάλωσης τον Αύγουστο, μετά την ανάκαμψη της δραστηριότητας εφοδιαστικής και μεταφορών, η χρήση ντίζελ στην Κίνα έχει μειωθεί εν μέσω ευρείας οικονομικής επιβράδυνσης και με το φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο να αντικαθιστά το ντίζελ ως καύσιμο για φορτηγά.

Η έναρξη λειτουργίας του νεότερου διυλιστηρίου της Κίνας, της Shandong Yulong Petrochemical, στα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να αυξήσει την παραγωγή διυλιστηρίου τους επόμενους μήνες, καθώς η μονάδα ανεβαίνει, ανοίγοντας δευτερεύουσες μονάδες μετά τη λειτουργία μιας μονάδας αργού πετρελαίου 200.000-bpd.

Οι μικρότεροι ανεξάρτητοι μεταποιητές στον κόμβο διύλισης Shandong λειτούργησαν για τελευταία φορά στο 53,5% της παραγωγικής ικανότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένοι κατά σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία συμβούλων Oilchem.

Η παραγωγή για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους ήταν 531,26 εκατομμύρια τόνοι ή 14,15 εκατομμύρια bpd, μειωμένη κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS, στην τέταρτη συνεχόμενη πτώση για τον όγκο από το έτος μέχρι σήμερα.

Και πάλι, οι υπολογισμοί του Reuters με βάση τα περυσινά δημοσιευμένα στοιχεία των 554,84 εκατομμυρίων τόνων έδειξαν μεγαλύτερη μείωση κατά 4,2%.

Η εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση σε 17,07 εκατ. τόνους ή 4,15 εκατ. τόνους ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS.

Η ετήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 159,87 εκατ. τόνους ή 4,26 εκατ. bpd.

Η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 6,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο του προηγούμενου έτους στα 19,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) και η παραγωγή για το έτος μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 6,6% στα 183 bcm, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη